Tilbake  Annies Gjestekro  Matsider  Historie  Kultur  Vindkraft  Adresser/kart  Diverse  Sidekart 
Veikro - mat - overnatting - catering
  Veikro - mat - overnatting - catering
Diverse  Arkiv  Gamle saker  GPS  Data-uttrykk  Ordliste  Interesting  Perspektiv  Visdomsord  Gml nav.instr. 
Spill  Gamle saker (1)  Gamle saker (2)  Gamle saker (3) 

Byråkratiske visdomsord

Den som arbeider, gjør feil.
Den som arbeider lite, gjør få feil.
Den som ikke arbeider, gjør ingen feil i det hele tatt.
Den som ikke gjør noen feil, han blir forfremmet.


Alle mennesker er like, men noen er likere enn andre.

Kinesisk dikt, fra 600 f.Kr. (Kuan-Tzu)

Hvis dine planer gjelder i år, skal du så korn.
Hvis de gjelder 10 år, skal du plante et tre.
Hvis de gjelder 100 år, skal du undervise menneskene.

Sår du korn èn gang, høster du èn gang.
Planter du et tre, høster du 10 ganger.
Underviser du menneskene, høster du 100 ganger.

Hvis du gir en mann fisk, har han mat den ene gangen.
Hvis du lærer ham å fiske, har han mat hele livet.

Fortelling om de hellige på Selja (forkortet utgave)

Første gangen Sunniva er nevnt i kildene, er i Sunnivalegenden "Acta Sanctorium in Selio" ("Fortellinger om de hellige på Selja") som er skrevet ferdig på latin rundt år 1170. Det er i alt 3 utgaver av Sunniva-legenden, men dette er den offisielle. Den er skrevet av en ukjent som sannsynligvis var prestelærd.

I dagene da keiser Otto den store rådet, levde i Irland den hellige Sunniva. Hun var kongsdatter, og da faren døde, arvet hun riket hans. Hun var kristen,og gjetordet om Sunnivas gudsfrykt og skjønnhet gikk vidt omkring. Det nådde fram til en vill vikinghøvding. Han prøvde å erobre riket hennes og ta henne til kone. Men Sunnivas stod imot både lokking og trusler. Hun ville heller rømme fra landet. Hun fikk med seg mange av folket sitt, og de drog ut på havet med tre skip.

Vind og strøm førte dem til havs mot nord, og de kom inn til kysten av Norge der firda-folket bodde. Det rauk opp med storm, og båtene kom fra hverandre. Da uværet la seg, kom den hellige Sunniva med største delen av følget til øya Selja. Der bodde de i ei hole i fjellet. Ellers var det ingen som bodde fast på øya.

På den tida hadde Håkon jarl lagt under seg Norge og for hardt fram mot folket. Det hendte at det kom vekk fe for bøndene som hadde dyra sine ute på øya. Bøndene mistenkte de hellige for tyveri, og klagde til Håkon jarl som kom med hærfolk for å drepe dem.

Sunniva og følget hennes så hærfølget som kom ute på havet. De gikk inn i helleren og bad til Gud om at de heller ville dø enn å falle i hendene på den grusomme jarlen. Berget raste ned og begravde dem. Da jarlen og mennene hans gikk i land, fant de ingen, og de drog forundret sin veg.

Etter at Håkon jarl var død, ble Olav Tryggveson konge i Norge. Han var kristen, og i hans tid hendte underlige ting på Selja. Noen kjøpmenn som seilte forbi, oppdaget et underlig lys over øya. De ble nysgjerrige og gikk i land. Der oppdaget de at lyset kom fra et menneskehode som beveget seg i lysglansen og hadde en viddunderlig duft. De tok hodet med til kongen som tok vare på det som en helligdom.

Kong Olav og biskopen drog til Selja for å undersøke stedet, og der så de at en stor berghammer på vestsida av øya måtte ha rast ned noen år før. Den fant de menneskebein og kroppen til den hellige Sunniva hel og uskadd. Dette var i året 996.

Topp