Bla i bilder av...
Tranebær - Vaccinium oxycoocus
(Close)
Tranebær - Smøla
Tranebær - Smøla
Tranebær - Smøla
Tranebær - Smøla


Tranebær har fra gammel av vært brukt som næringsmiddel og medisin. Gele og syltetøy har en frisk pikant smak som gjør at de passer godt til vilt og kjøtt. Saft av tranebær inneholder stoffer som kan brukes for å forebygge og behandle blærekatarr.

Om planten
Tranebær (Oxycoccus quadripetalus, Oxycoccus macrocarpus - amerikansk tranebær) tilhører lyngfamilien, i likhet med blåbær og tyttebær. De vokser på myr, bærene er runde, vinrøde til brunrøde og ligner på et bitte lite eple, 1/2-1 cm store. Planten har en krypende stengel som kan bli en meter lang. Navnet tranebær kan henge sammen med tranen som gjerne gjester tranebærmyrene - i for eksempel Danmark hvor det er mye av dem.
I Norge er det to arter, vanlig tranebær (O. quadripetalus) og småtranebær (O. microcarpus) - den sistnevnte er mindre og sartere. Småtranebær er dominerende på fjellet og i Nord-Norge, vanlige tranebær vokser mest i Sør-Norge. Begge er typiske våtmarksplanter som trives på myrer, gjerne sure myrer.
Amerikansk viltvoksende tranebær (O.macrocarpus) er mye større enn begge de norske tranebærene. I USA dyrkes de i stor skala og kan bli opptil 2 cm i diameter. Amerikanerne må ha friske tranebær til kalkunen på Thanksgiving Day. Tranebær er en stor eksportartikkel fra USA og sees ofte i fruktbutikker også i Norge. De dyrkede bærene er mindre saftige enn de viltvoksende.

Tradisjon og historie
I folkemedisinen har planten vært brukt mot hudsykdommer, særlig mot utslett og kviser hos barn og mot helvetesild. Uttrekk av den grønne delen av planten ble da drukket som te eller tilsatt badevannet. Bærene inneholder C-vitamin og har vært brukt mot skjørbuk. Om våren når C-vitamintilførselen var dårligst, tittet bærene frem etter at snøen hadde smeltet - da var de ekstra saftige og forfriskende på smak og fremdeles rike på C-vitamin.
Tranebærsaft har også vært brukt mot forkjølelse og feber. Den moderne bruken mot urinveisinfeksjoner kommer fra USA.

Innholdsstoffer
Tranebær inneholder fruktose og et ukjent polymerisk stoff som gjør at kolibakterier ikke fester seg til slimhinnene i urinveiene.
Tranebær inneholder i tillegg rikelig med fruktsyrer og er veldig sure før de blir modne. Modningen skjer ikke før senhøstes, og de blir bedre etter noen frostnetter. De blir betydelig mindre sure etter frosten - plukkes de før frost, bør de legges rett i fryseren. Pga det store innholdet av fruktsyrer, særlig benzosyre, har de i likhet med molte og tyttebær selvkonserverende evne og tåler lang oppbevaring. De råtner heller ikke selv etter flere opptininger på våren. Bærene innholder også en del C-vitaminer (15-20mg pr. 100 gr bær).

Virkning og medisinsk bruk
Den medisinske bruken er ved infeksjoner i nyre og urinveier. Tranebærekstrakt virker ved at det inneholder stoffer som gjør at kolibakterier (E.coli) ikke fester seg på blæreveggen og dermed skylles ut gjennom urinen. Hvis infeksjonen ikke skyldes kolibakterier, har tranebær ingen effekt, men ni av ti urinveisinfeksjoner er forårsaket av kolibakterier. Du bør kreve at symptomene nesten er borte etter 3-4 dager på tranebær.
Akutt ukomplisert blærekatarr kan du behandle selv med tranebærekstrakt, f. eks. Cranectin 2 kapsler 2 ganger daglig i 1-2 uker. Du bør levere morgenurin hos legen din 4-7 dager etter avsluttet behandling for å få bekreftet at alle infeksjonstegn i urinen er borte. Blir du ikke bedre etter 3-4 dager, er det antagelig ikke kolibakterier og da må du oppsøke lege for å få annen behandling.
Et forsøk har vist at tranebær reduserer ionisert kalsium i urinen med omkring 50 prosenet og de har derfor også vært brukt for å motvirke nyresten.

Brukt som mat og krydder
Tranebær kan brukes som saft og syltetøy på samme måte som tyttebær. Syltetøy av tranebær får en spesiell pikant litt bitter frisk smak som gjør det godt egnet til vilt og kjøttretter, det blir stivt og geleaktig i konsistens. Tranebærsyltetøy passer ypperlig til ostekake. Finnene lager likør - karpi - av bærene. Gele av bærene får en dyprød flott farge.
Bærene kan røres med sukker. Skal de brukes medisinsk, foretrekker mange å kjøre dem i hurtigmikser sammen med andre søtere frukter som kiwi, pærer, fersken eller melon for å unngå større mengder sukker.
I dag plukkes det ikke tranebær for salg i Norge, og mange vet ikke hvordan tranebær ser ut eller at de er spiselige. Det er trist at så gode og nyttige bær glemmes. Like før krigen ble tranebær omsatt for langt høyere pris enn molter. De var markedets dyreste bær og forbeholdt de velstående - og de som plukket bærene selv.

Dosering og tilberedning
For å forebygge urinveisinfeksjon: Spis 75 g friske tranebær (store amerikanske) daglig eller drikk 3 dl juice (33% ren juice) daglig. Har du infeksjon, bør du drikke juice uten sukker og øke mengden til 5 dl juice eller 150 g friske tranebær.
Ferdige preparater av tranebær finnes som kapsler og tørket tranbærekstrakt og fås i helsekostbutikker og apotek. Ved infeksjon bør tranebær brukes i 2 uker i full dose, deretter bør det gis halv dose for å forebygge tilbakefall i enda 2 uker eller lenger. Denne dosen kan også gis forebyggende ved tendens til kronisk urinveisinfeksjon og kan brukes så lenge man måtte ønske.

Naturpreparater
Tørket tranebærekstrakt finnes som kapsler i helsekostbutikker i forskjellige utgaver. Cranectin er det preparatet som har vært lengst på det norske markedet, 2 kapsler 2 ganger daglig for å behandle en aktiv infeksjon og 1 kapsel 2 ganger daglig forebyggende. Det kan også brukes til barn, hvis urinveisinfeksjonen skyldes E.coli-bakterier. Til barn kan kapslene åpnes og ekstrakten som er et rødlig pulver, blandes i yougurt eller ristes ut i litt vann som drikkes. Det smaker som bruspulver og det er lett å få selv små barn til å drikke det med glede.

Bivirkninger og begrensninger i bruk
Det er ingen kjente bivirkninger eller begrensninger i bruk, men tranebær virker ikke hvis urinveisinfeksjonen skyldes andre bakterier enn E.coli.


(Close)