Tilbake  Annies Gjestekro  Matsider  Historie  Kultur  Vindkraft  Adresser/kart  Diverse  Sidekart 
Veikro - mat - overnatting - catering
Kultur-aktiviteter  Smøla golfklubb  Severdigheter  Smøla museum  Merkedager  Smøla's kommunevåpen  Dialekten  Kulisteinen 2  Brattvær 
En sjelden traktorsamling   !   Smøla museum

Farmall Cub
I to store haller spesialbygd for formålet, står traktorene på rekke og rad.
Et privat museum med nærmere 70 traktorer. Museet omfatter mange merker og spenner over en tidsperiode som strekker seg fra de første traktorene kom til Norge (ca 1920) og fram til sekstitallet.
Edøen Traktor og Motormuseum på Smøla har en allsidig samling traktorer og andre spennende saker fra vår nære historie.
På dette museet finner du noe så sjeldent som en 'Blåtass', en blå Ferguson.
Nesten alle traktorene er urestaurert, og mange bærer preg av å ha stått ute i saltholdig klima. Det gir dem et autentisk preg, og gir grunnlag for å studere en del interessante modifikasjoner utført av kreative gårdbrukere. For eksempel finner vi en Algaier som er utstyrt med ratt fra en Folkevogn.
Eldst. Museets eldste traktor er en 1920 Fordson med jernhjul. Den har gjort tjeneste på Averøy før den havnet på museum.
I tillegg til traktorer inneholder museet stasjonærmotorer, båtmotorer, gamle ovner, radioer, ski, emballasje, ting som har hørt gården til og diverse husgeråd, bl.a. henger det en liten samling bekken på en vegg.
De fleste objektene kommer fra distriktet omkring.
En Farmall Cub fra 1949 er en av de minste traktorer på fire hjul som har vært i norsk landbruks tjeneste.
Edøen Traktor og Motormuseum er ren nostalgi for folk med noen år på baken, spesielt for de med tilknytning til jordbruket.

Traktormuseet ligger like ved fergeleiet på Edøya (Smøla).

Topp