Tilbake  Annies Gjestekro  Matsider  Historie  Kultur  Vindkraft  Adresser/kart  Diverse  Sidekart 
Veikro - mat - overnatting - catering
Matsider  Mat i gamle dager  Bacalao o.a.  'Baill'  Nordmøre  Midt-Norge  Smøla  Egg  Desserter  Kvæfjordkaka  Sjokolader  Luksusdrikker 
Krydder  Mineraler  Skjell  Fjæra  Potet/gulrot  Vitaminer  Dram  Kaffe  Bær  Kniver  Olivenolje  Apotekvarer  For skole-elever 

Blåbær er like sundt som tran!

Vi kan si det samme om blåbær som som om tran: Jo mere man finner ut om disse naturproduktene, desto sunnere er de blitt.
Blåbær (Vaccinium myrtillus) hører til lyngfamilien og er vanlig over de nordlige og sentrale delene av Europa, Amerika og Asia.
I Norge har blåbær vært brukt som mat og medisin. Inntak av rikelig med friske blåbær er kjent for å virke avførende. Tørkede blåbær har et høyt innhold av garvbestoff og er derfor et godt middel mot diare. I folkemedisinen var det vanlig å drikke te av tørkede bær mot sår hals og sår i munnhulen. Det er her garvestoffet virker.

Det mest interessante med blåbær er det høye innholdet av flavonoider, som er vikige anti-oksidanter. I blåbær er innholdet av flavonoid-undergruppen anthocyaniner spesielt høyt. Dette er fargestoffer og det er svært ofte anthocyaniner som gir de røde og blå fargene vi ser i naturen.

Antioksidanter bidrar sterkt til å motvirke utviklingen av de skadelige prosessene i kroppen som skyldes frie radikaler. Slike prosesser kan med tiden føre til hjerte-kar sykdommer, betennelser og muligens enkelte kreftformer.

Daglig inntak av blåbær er derfor å anbefale...

Topp