Tilbake  Annies Gjestekro  Matsider  Historie  Kultur  Vindkraft  Adresser/kart  Diverse  Sidekart 
Veikro - mat - overnatting - catering
Matsider  Mat i gamle dager  Bacalao o.a.  'Baill'  Nordmøre  Midt-Norge  Smøla  Egg  Desserter  Kvæfjordkaka  Sjokolader  Luksusdrikker 
Krydder  Mineraler  Skjell  Fjæra  Potet/gulrot  Vitaminer  Dram  Kaffe  Bær  Kniver  Olivenolje  Apotekvarer  For skole-elever 

Gode oppskrifter på sjokolade
Velg oppskrift...
Muffins
Mandelkake
Kokosfristelse
Kvadrater
Sjokoladeterte
Sjokoladekake m/bringebær
Romsjokolade m/marsipan
Trøffelkuler
Tropisk sjokoladekonfekt
Sjokomandler



MUFFINS (15-20 stk.)
Midt i stekeovn, 10-12 minutter, 210 gr. varme.
100 g kokesjokolade
75g smør/margarin
2 store (3 små) egg
1 ½ dl
sukker
ca. 2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker mandelspon

Smelt sjokolade og smør over vannbad.
Ta kjelen bort fra varmen.
Pisk egg med sukker og rør inn sjokoladesmøret. Sikt i mel, bakepulver og vaniljesukker. Rør godt sammen.
Fyll papirformer ¾ fulle med røre og dryss over mandelspon.
Stek som angitt og sett kakene på rist til avkjøling. (Kan fryses)


MANDELKAKE
Nede i ovnen: ca. 40 minutter, 175-180 gr. varme.
100 g mandler
150 g kokesjokolade
100 g smør/margarin
1 ½ dl sukker
4 egg
2 ss potetmel mandelspon eller nøttehakk

Sold mandlene. Grovhakk halvparten og mal resten i en food processor med metallkniv.Smelt 75 g sjokolade over vannbad. Og ta kjelen bort fra varmen. Rør sammen bløtt smør og sukker. Bland inn en eggeplomme om gangen og rør godt mellom hver. Rør inn smeltet sjokolade og malte mandler. Pisk eggehviter til stivt skum og vend det inn, sammen med hakkede mandler. Ha røren i en smurt og drysset formkakeform (rund eller avlang). Stek som angitt.
Smelt imens resten av sjokoladen over vannbad. La kaken avkjøle noe og bre sjokoladen utover på toppen. Pynt med mandelspon.


KOKOSFRISTELSE (ca. 30 stk.)
Midt i ovnen, ca. 10 minutter, 200 gr. varme.
2 ss smør/margarin
2 store (3 små) egg
1 ½ dl sukker
1 ts vaniljesukker
75 g kokesjokolade
ca. 4 dl kokosmasse
2- 21/2 dl hvetemel

Smelt smør og ta det av varmen. Pisk egg med sukker og rør inn smeltet smør, vaniljesukker, revet sjokolade, kokos og det meste av melet. Deigen skal være ganske bløt. Sett deigen med to teskjeer på papirkledd bakeplate. Hold god avstand. Stek som angitt.
La kaken stå litt på platen før det tas av med stekespade og avkjøles på rist.


KVADRATER (ca. 18 stk.)
Midt i ovnen, ca. 15 minutter, 180 gr. varme.
150 g smør/margarin
2 dl sukker
2 egg
2 dl hvetemel
1 ss bakepulver
2 ss kakao
1 ts vaniljesukker
100 g hasselnøttkjerner

Rør bløtt smør godt med sukker. Rør inn et egg om gangen og rør godt mellom hvert. Sikt i mel, bakepulver, kakao og vaniljesukker. Rør det inn i smøret. Hakk nøttekjerner og ha halvparten i deigen.
Bre deigen jevnt utover i papirkledd (penslet med olje), liten langpanne.
Dryss resten av nøttehakket over og stek som angitt. Løft bakepapiret opp av langpannen og skjær kaken i firkanter. La dem bli kalde på rist.


SJOKOLADETERTE
Midt i ovnen, ca. 25-30 minutter, 180 gr. varme.
2 1/2 dl fløte
2 ss sukker
115 g smør
450 g sjokolade
1 dl melk
Kakaopulver til dryss over

Deigen:
125 g smør
100 g melis
250 g hvetemel
2 eggeplommer
2 ss vann

Lag først deigen:
Bland alle ingrediensene lett sammen til en smuldredeig. Eggeplommer og vann til slutt. Kna forsiktig sammen.
Kle en paiform med deig og fyll den med ukokte erter (som ligger i folie eller bakepair) Stek paiskallet i 25-30 minutter på 180 grader. Fjern ertene og sett kjølig.

Fyll:
Fløte og sukker has i en kjele og gis et oppkok. Trekk av platen og rør inn hakket sjokolade og smør. Rør til alt er smeltet. Avkjøl litt før melken røres inn.
Sjokolademassen helles i det avkjølte paiskallet og settes i kjøleskap i 1 til 2 timer før servering. Dryss med kakao på toppen til pynt.


SJOKOLADEKAKE m/BRINGEBÆR
Midt i ovnen, ca. 25-30 minutter, 180 gr. varme.
Sjokoladekake med smak av bringebær

75 g smør
75 g kokesjokolade
75 g bringebær (frosne eller friske)
2 eggeplommer
2 eggehviter
50 g sukker
25 g malte mandler
25 g kakaopulver, siktet
25 g hvetemel, siktet

Bringebærsaus:
150 g friske eller frosne bringebær
1 ss sukker (smakes til)

Kle en ca.18 cm rund form med bakepapir.
Smelt sjokolade og smør over vannbad. Avkjøles litt.
Press bringebærene gjennom en sikt. Pisk eggeplommer og sukker til tykk eggedosis og bland inn mandler, kakao, hvetemel, smeltet sjokolade/margarin og bringebærsaft.
Pisk eggehvitene stive og vend forsiktig inn i massen. (Først litt - deretter resten) Hell massen over i form og stek på 180 grader 25-30 minutter. Kaken skal ikke være for stekt.
Avkjøles en time.

Serveres med bringebærsaus (press bringebær gjennom en sikt, smak til med sukker) is, krem, creme fraiche eller vaniljesaus.


ROMSJOKOLADE M/MARSIPAN
75 g fløte
250 g sjokolade
50 g rom
ca. 150 g marsipan

1. Fløten gis et oppkok og dras av platen.
2. Hakket sjokolade blandes i - rør til alt er smeltet.
3. Rom tilsettes.
4. Kjevle ut marsipan til ca. 3 mm og stikk ut små rundinger.
5. Den avkjølte massen røres litt opp og sprøytes som små topper på marsipanplettene.
6. Evt. trekk med skokolade.


TRØFFELKULER
Her kan du tilsette hva du måtte ønske av smak!

100 g fløte
250 g sjokolade
smak ca. 50 g - eksempel:
cognac, rom, appelsinlikør, honning, etc.

1. Fløten gis et oppkok og dras av platen.
2. Hakket sjokolade blandes i - rør til alt er smeltet.
3. Smak tilsettes.
4. Avkjøles og røres litt opp.
5. Sprøyt canachen ut i tynne stenger.
6. Når det har stivnet skjæres de i stykker på ca. 2 cm og rulles til små kuler.
7. Rulles i smeltet sjokolade - deretter over en "tett" kjøkkenrist/ gitter før sjokoladen stivner, slik at kulene får et "rufsete" utseende.


TROPISK SJOKOLADEKONFEKT
200g lett røstede macadamianøtter
45 g kokos
300 g sjokolade

1. Rist nøttene enten i panne eller ved 250 g i ovnen.
2. Hakk nøttene og bland med kokos.
3. Smelt sjokolade og bland alt sammen
4. Lag små "topper" på bakepapir. Avkjøl.


SJOKOMANDLER
350 g mandler
50 g melis
mørk eller lys sjokolade

1. Skåld og hakk madler eller bruk ferdigkjøpte mandelflak/splitter.
2. Fukt mandlene med litt vann og bland med melisen.
3. Spres utover i en panne og settes i ovnen 200- 250 grader.
4. Vendes jevnlig. Røstes til de har en gyllen farge.
5. Avkjøles. Trekkes med god sjokolade.

Topp