Tilbake  Annies Gjestekro  Matsider  Historie  Kultur  Vindkraft  Adresser/kart  Diverse  Sidekart 
Veikro - mat - overnatting - catering
Matsider  Mat i gamle dager  Bacalao o.a.  'Baill'  Nordmøre  Midt-Norge  Smøla  Egg  Desserter  Kvæfjordkaka  Sjokolader  Luksusdrikker 
Krydder  Mineraler  Skjell  Fjæra  Potet/gulrot  Vitaminer  Dram  Kaffe  Bær  Kniver  Olivenolje  Apotekvarer  For skole-elever 
Mandelpotet

[G u l r o t] fra Smøla. (Tips: bruk spisskummen til å krydre potet og gulrot)

Poteten - Solanum tuberosum L
Gourmetpoteter = mandelpoteter.
Poteten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika hvor Inka- og aztekindianerne dyrket poteter i utallige varianter helt siden 3000 år f.Kr. Det hevdes at det var Sir Francis Drake som brakte poteten over havet til England. Potetene fascinerte tydeligvis dronning Elizabeth 1. og var en gåte for botanikerne, men de ble ingen øyeblikkelig suksess blant befolkningen. De rike syntes de var smakløse og egnet seg best som fattigmannskost. De fleste var skeptiske til en vekst som vokste og modnet under jorda, og mente den måtte våre djevelens verk. I Skottland hevdet svartsynte presbyterianske prester at siden det ikke sto noe om poteter i Bibelen, var det å spise poteter synd.

Bedre rykte etter hvert
At poteten er så populær i dag, kan vi antakelig takke franskmannen Antoine-Augustin Parmentier for. Han bestemte seg for å skaffe poteten et bedre rykte. Han overtalte Ludvig 16. til å la han dyrke poter på kongelig mark rundt slottet i Versailles for å gjør inntrykk på de fasjonable pariserne. Dessuten satte han sammen en middag ved hoffet, der hver eneste rett inneholdt poteter. Gradvis ble det "fint" å spise poteter. 

Norske potetprester
Til Norge kom poteten rundt 1760, og i motsetning til sine britiske kolleger, talte prestene i Norge varmt om potetens fortreffelighet og ble følgelig kalt "potetprester". Poteten skulle mette de sultne og bety slutten på all hungersnød. Den første norske potetdyrker i Norge skal ha vært prost Atke på Ullensvang prestegård i Hardanger. Dette lyktes svært godt og iveren etter å dyrke poteter spredte seg svært raskt på Vestlandet. Dyrke dem var en ting, men spise dem noe helt annet. Poteter hadde nemlig ordet på seg for å være svært fruktbarhetshemmende , og de trengte alle de unger de kunne få. Mange barn betydde arbeidskraft, noe de ikke kunne få nok av.

Næringsrik!
Hva er det med denne poteten som har gjort den til et av våre mest kjente og kjære næringsmidler? Vi kan nevne noe: Den inneholder mye karbohydrater, masse kalium, kalsium, jern og mange andre mineraler B-vitaminer og mye C-vitamin. Mye av næringsstoffene finner vi i skallet, derfor er det viktig å bake eller koke potene med skallet på. Det kommer stadig ny sorter potet på markedet både utenlandske og norske.


Kokte poteter

Vask potetene godt og legg dem over i en kasserolle med kokende, usaltet vann. Vannet skal dekke potetene. Skal kokes til de er møre, dvs 15-25 min, alt etter hvilken sort poteter du koker.
Mandelpotet kokes i 7-8 min. for så å dampe i ytterligere 10 min. Kokevannet helles av og potetene dampes før servering.
Næringsverdien bevares best når potetene kokes med skallet på. Dersom du må skrelle potetene først, bruk lettsaltet vann.
Poteter kan dampkokes eller kokes i mikrobølgeovn.

Bakte poteter

Bakte poteter gjør alltid suksess.
Variasjonsmulighetene er mange, og det er et lettvint spise.
Det er vanligst å bruke store og tradisjonelle bakepoteter, men det er helt greit å bruke mindre poteter, og.

Potetene vaskes godt før de legges over på stekeplata eller over i en ildfast form og så inn i stekeovn som holder 225°C. Baketiden må beregnes fra 60-80 min., alt etter hvor store potetene er.
Skjær så et stort kryss i de ferdig bakte potetene og klem på potetene slik at de åpner seg og innholdet presses litt opp. Potetene kan så fylles.

Fyllet kan være forskjellig:
Rømme eller en smørklatt er alltid godt. Rømme og sprøstekt bacon over og til slutt litt finklippet dill er riktig så godt.

Hvitløksmør som lages ved at smør røres godt sammen med finhakket hvitløk og kruspersille er et deilig fyll til bakte poteter.

En soppsaus av eksempelvis finhakket sjampinjong som blandes med rømme og kruspersille, salt og pepper er meget godt.
Rømme med reker, krabbe eller hummer er selvsagt et deilig fyll. Om ønskelig kan man drysse reven gul ost over fyllet og sette potetene inn i ovn igjen noen få minutter slik at de gratineres til slutt før serveringen.

Bakte poteter kan serveres med en grønn salat til og ellers kjøtt og sildevarianter.


Stekte poteter

Skrell potetene før de skjæres i båter
Potetbåtene stekes gyldne i stekepanne.
Dryss over salt og pepper etter smak.


Gratinerte poteter

8-10 poteter
salt og pepper
fløte eller fløtemelk
reven ost

Alternativt kan man tilsette :
hakket paprika, rød gul og grønn, eller èn eller to varianter.
tynne purreringer
finhakket løk
hvitløk

Gratinerte poteter er restaurantmat hjemme og det er ganske enkelt å lage. Bruk en ildfast form som smøres innvendig. Skjær så opp 8-10 poteter i skiver som legges lagvis i formen. Salt og pepper, evt. andre krydder etter behag. Så helles fløte over til potetene delvis er dekket. Det går også utmerket med lettfløte eller rett og slett melk om ønskelig. Til slutt drysses over litt reven ost. Formen settes inn i ovn ved ca. 200°C i ca. 1 time eller 15-20 min. i mikrobølgeovn.


Potetsuppe

1 1/2 ltr. vann
1 buljongterning
2 ss smør
1/2 kg. poteter
1 liten purre
1 løk
1 gulrot
1 eggeplomme
1 dl kremfløte eller rømme

Sett over vann, ha i buljongterningen og smøret. Skrell potetene og skjær dem i terninger. Gulroten, purren og løken skjæres i skiver. Ha alt opp i det kokende vannet sammet med 1 ts salt og 1/4 ts pepper. Vil du ha mer smak, kan du også prøve karve. La potetene og grønnsakene kokes møre. Skill plommen fra eggehviten. Ta suppen fra varmen og rør i eggeplommen og fløten. Suppen skal ikke koke mer. En bunt hakket kruspersille som drysses over suppen like før servering setter en spiss på smaken.


Potetsalat

2 ts dijon-sennep
2 dl olivenolje
1 dl vineddik
1 fedd knust hvitløk
1/2 ts salt
litt pepper
10 kalde kokte poteter i skiver eller terninger
1 liten bunt vårløk i strimler
2 kokte egg i båter
1 gul paprika i strimler

Lag dressingen og bland de øvrige ingrediensene i. Salaten kan med fordel lages i god tid før servering slik at den får tid til å godgjøre seg.


Amerikansk potetsalat

1,5 kg. poteter
300 g bacon (eller kokt skinke)
2 løk
150 g fersk sjampinjong
1 liten boks herm. sjampinjong
1 liten boks mais
noen sorte oliven
1/2 beger lettrømme
5 ss majones (evt. lett)
1/2 dl vann
2 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 ts sukker

Potetene kokes møre før de skrelles og skjæres i terninger. Skjær bacon/skinke i terninger før det sprøstekes. Løken skjæres i ringer og soppen deles i to før de tas over i stekepanna sammen med baconet. La det frese godt før maisen og sorte oliven tilsettes. Bland de stekte ingrediensene sammen med potetterningene. Rør sammen rømme, majones og vann. Smak til med salt, pepper og sukker. Alt blandes og tas over i en egnet salatbolle. Denne salaten er spesielt god ved siden av grillmat.


Potetsufflè


Potetpannekaker

4 store poteter
1 egg
5 dl melk
1 ts salt
2 dl hvetemel
smør til steking

Egg, melk og salt piskes lett sammen og tilsettes melet. Rør til ei glatt røre. La den svelle 30 min.
Potetene skrelles, finrives og tilsettes pannekakerøra. Den må nå brukes straks, ellers blir potetene svarte.
Potetpannekakene stekes gulbrune på begge sider. Fyll med stekt flesk eller bacon, soppstuing eller tyttebær.


Potetkaker

I mange hus på Nordmøre og sikkert mange andre steder, kunne potetkaker være bortimot fast tilbehør til nonsmaten. Det er ikke mye som dufter så hjemlig og trivelig som potetkakesteking rett på vedkomfyren en tidlig ettermiddag (Har du ikke vedkomfyr, kan du selvsagt steke dem på en elektrisk takke eller i ei tørr stekepanne.) Potetkakene kommer best til sin rett når en spiser dem med ekte smør, og i tillegg kan en ha brunost på. For den som liker søtt, er de gode med smør og sukker, evt. og kanel, på.

-kokte, skrelte poteter
-byggmel
-hvetemel

Mal eller gni potetene til massen er jevn og fin.
Ta potet nok til en kake, bland med litt mel (minst mulig). Form deigen som ei kule, klem det litt ut og kjevl det ut med et rutekjevle til det er et par mm tykt.
Stek potetkaka på begge sider på takke eller i tørr stekepanne.
Servér med kaffe til nons (ettermiddagsmat) eller til et brødmåltid. Server med smør og enten ost eller sukker og kanel.


Potet og gulrotkaker

4 egg
3 dl sukker
4 dl hvetemel
1/2 dl havregryn
1 ss kanel
1 ts natron
1 ts bakepulver
1/2 ts salt
150 g hakkede hasselnøtter
1 dl solsikkeolje (eller annen type olje)
5 dl reven gulrot
5 dl reven potet

Ostekrem:
2 bokser kremost naturell
60 g mykt smør/margarin
4 dl melis
2 ts vaniljesukker

Egg og sukker piskes til en fyldig eggedosis. Alt det tørre blandes forsiktig inn i eggedosisen. Ha i hakkede hasselnøtter og rør inn oljen. Bland inn de revne gulrøttene og potetene i røra. Inn i ovnen på 180°C og stekes i 35-40 min. på nederste rille. Til ostekremen blandes ingrediensene i en foodprosessor e.l. Smør ostekremen på toppen av den avkjølte kaken. Pynt evt. med reven gulrot.


Komper

1 kg rå poteter
1 dl rug eller byggmel, sammalt
2 dl hvetemel
2 ts salt
200 g lettsaltetflesk i store terninger
lettsaltet kraft eller buljong

Skrell og riv potetene. Klem ut vannet ved hjelp av et klede eller en sil. Kna inn salt og mel. Form store baller med hendene. La et hull i hver og stapp inn en fleskebit og klem godt sammen igjen. Legg kompene i kokende kraft eller buljong. La dem trekke ved kokepunktet i ca. 1 time.


Raspeball. (Se div. oppskrifter)


Potetbrød


Potetlomper

1 kg potet (ca 8-9 stk)
1 ts salt
2-3 dl hvetemel

Kok potetene med skallet på før de skrelles og moses sammen med saltet. Bland inn hvetemelet. Husk: jo mindre mel, jo bedre potetlomper.
Del deigen opp i 12-14 emner, som kjevles ut til ca 20 cm i diameter.
Stek lompene i tørr stekepanne eller på takke til de er lyse, med brune flekker.
Kan serveres med smør og sirup på.


Gresskarchutney   (4 pers.)

Her brukes en fast potet som Beate-poteter
POTET/gresskarchutney med oksehaleterrine

3/4 kg mandelpoteter
3/4 kg gresskar
1/2 finhakket løk
ca. 50 g sukker
1 ss salt
2 dl hvitvinseddik
malt nellik og muskat

TERRINE:
Kjøttet av 2 mørkokte oksehaler
2 dl kokte byggryn
5 dl kraft fra koking
1 potte frisk estragon
1 liten løk
1 ss honning
salt og pepper

Avkjøl kokte oksehaler og rens. Sil kraften og kok den inn til halvparten. Smådel kjøttet og vend i «sirupen ». Hakk godt med estragon. Skrell løk og kok myk i lettsaltet vann. Får renne av. Varm opp honning og tilsett løk i biter. La dem bli helt glassert av honning. Legg tre lag plastfilm på benken. Bland kjøttbiter, gryn og løkhakk sammen i en bolle. Fordel det utover folien. Fordel estragon midt på. Rull sammen som en rullekake, stramt og jevnt. Knytt endene stramt igjen. Settes i kjøleskap natten over. Før servering fjernes folien og terrinen skjæres i stykker. Pensle gjerne overflatene med god olivenolje. Skrell poteter og gresskar. Rens og skjær alt i terninger. Has i en kjele. Tilsett finhakket løk. Hell på litt vann og kok til alt er mørt og vannet fordampet. Rør inn sukker, salt, eddik og krydder. Smakes godt til. Kokes opp igjen og fylles på varme glass. På store tallerkener legges en runding av chutney. På denne et stykke oksehaleterrine. Pynt med (hjemmelaget) potetchips og fritert salat. Dessuten krem eller rømme med urter og en god olje.


Klippfiskpuré   (4 pers.)

Kerrs pink eller Laila anbefales til denne klippfiskpuréen

BRANDAD på røbeteteppe

400 g klippfisk
8 lailapoteter (evt. Kerrs pink)
2-3 hvitløkbåter
1 dl olivenolje
1 dl matfløte
pepper, salt og muskat
3-4 rødbeter
salt og pepper
vinaigrette
Vann ut klippfisken et par døgn. Ta den opp og legg over i en kjele med kaldt vann. Kok opp og la fisken trekke til den kan plukkes fra hverandre. Fjern skinn og ben, og plukk fiskekjøttet smått.

Skrubb potetene godt og kok dem møre, la hvitløkbåter koke med mot slutten. Skrell potetene og hvitløken. Kjøres sammen med fisken til en ganske fast puré. Spe med olje og fløte og smak til med pepper, salt (?) og evt. revet muskat. Rødbetene bakes på grovt salt i stekeovnen ved 200 gr. varme, med salt og pepper pluss litt vinaigrette over. Tid etter størrelse, men ca. 1/2 time - iallfall. Skjær de bakte rødbetene i tynne skiver og gjør dem firkantede. Legges utover på stekebrett ved ørlite olje på. Settes inn i varm stekeovn (250 gr) og får «riste seg» sprø. Lag et rødbeteteppe på hver tallerken og plasser et par gode skjeer av klippfiskpuréen over. Pynt med tynne ovnsristede skiver av parma- /spekeskinke eller stekt bacon.


Gnocchi med drops   (4 pers.)

Gnocchi med drops og lettsaltet kjøtt

1 kg poteter
6 dl hvetemel
1 eggeplomme
frisk parmesanost
4 lettsaltede andelår eller
4 lår og 2 bryst av kylling
salt og pepper

Kok poteter til gnocchi. Damp, skrell og mos dem. Får avkjøle. Blandes med mel og eggeplomme. Bland så inn nyrevet parmesan etter smak. Form deigen til lengder og skjær disse i skiver. Kok opp vann i en stor kjele. Kok gnocchi ca. 3 minutter. Hell av vannet.

Krydre fjærfeet. Stekes brune på alle kanter i smør/olje i panne. Legges over i en langpanne. Får stå i ovn ved 200 gr varme ca. 10 minutter (etter tykkelse). Like før servering stekes gnocchiene lett i varm panne med olje/smør. Bjørn serverer herlighetene med en saus av innkokt oksekraft. Smak til med søt soya og god olivenolje. Dessuten har han laget «drops» ved å pakke vanlige kapers inn i paprikaskall. Disse dryppes med olje og får bli sprø i stekeovnen.


Aprikossalat   (4 pers.)

Potet, aprikossalat og lun chevre

6-8 poteter, gjerne blå Kongo
1 ss olivenolje
1 gulrot
4 ferske aprikoser
sukker, salt, pepper
aprikospuré
4 porsjonsbiter av chevre eller
snøfrisk naturell
olivenolje

Skrell poteter og skjær dem i biter. Det samme med gulroten. Settes i en ildfast form med litt olivenolje over. Salte og pepre og sett inn i 200 gr varm ovn, ca. 15 minutter. Skrell aprikoser og del dem i biter/båter.

Legg dem i formen med potetene og la det stå i ovn ca. 10 minutter til. Legg opp salaten med skje på tallerkener. Ha litt aprikospuré og friske urteblader på. Ha osten på et papirkledd stekebrett. Drypp litt olje på. Settes inn i ovnen noen minutter til lun og myk inni. Fordel osten over salaten og server straks.


Søtpotet og mangoterte   (12 pers.)

250 g hvetemel
1/2 ts salt og 3/4 ts sukker
100 g kokosolje (smult)
1 egg
2ss epleeddik
3-4 ss iskaldt vann
smør til formen

FYLL:
300 g kokte søtpoteter
200 g mango
1 1/2 dl kremfløte
175 g brunt sukker
6 egg, 1 sitron
3/4 ts vaniljesukker
en knivspiss revet ingefær

Bland mel, salt og sukker. Elt mel, kokosolje, egg, eddik og isvann raskt sammen til en deig. Form til en ball, pakk i plast og la den hvile i kjøleskap minst en time. Skrell potetene og skjær i biter. Trekk skinnet av mango, fjern sten og skjær kjøttet i biter. Ha det i en kasserolle og la det koke opp. La det renne godt av i en sikt. Bland fløte, sukker, vanilje og krydder. Kjør potet/mango i en food processor og bland det inn. Forvarm stekeovnen til 180 gr varme. Smør en 25-26 cm stor paiform. Kjevle deigen ut (mellom to lag plast folie) eller på lettmelet bakebord, til en rund leiv 26-27 cm. Fjern evt. folien og kle formen med deigen. Klem godt til langs kanten. Prikk i deigen, tett i tett med gaffel. Fordel fyllet i tertkallet og stek den midt i den varme ovnen ca 25 minutter. Avkjøles. Server terten pyntet med mango og jordbær sammen med en mørk, kraftig sjokoladekake.

Ovnsbakte poteter (4 porsjoner)
8-12 (ny)poteter
4 ss olje
1 ts salt
1-2 ss friske urter (merian, rosmarin, timian og oregano) eller
1-2 ts provencekrydder

Del potetene i båter. Legg dem i en langpanne og hell over olje. Bland godt.
Dryss over salt og urter.
Stek potetene på 200 °C i 20-30 mmin. Bruk gjerne varmluft de siste minutteene, da får potetene en sprø og gyllen skorpe.

Potetmos med parmesan (6-8 porsjoner)
1,5 kg poteter
1,5 dl god olivenolje
1 dl revet parmesan (kan sløyfes)
1-2 ts salt
0,5 ts hvit pepper
2 ss finhakkede urter

Skrell og kok potetene usaltet (da får du ikke seig potetmos) vann. Hell av vannet og mos potetene.
Visp inn olivenolje, og parmesan. Rør mosen til den blir luftig.
Smak til med salt og pepper og rør inn urtene.

Lun potetsalat (4 porsjoner)
8-10 (ny)poteter
2-3 vårløk evt. en liten purre
1 rød løk
4 ss olje
1-2 ss eddik
1 båt hvitløk, presset
0,5 ts salt
0,25 ts hvit pepper
1 ss finhakket timian eller oregano, evt. 1 ts tørket

Skrell og kok potetene i lett-saltet vann.
Rens og del vårløk i tynne ringer. Finhakk rødløken. Løken kan brukes rå eller surres lett i stekepanne.
Lag vinaigretten av resten av ingrediensene og la den trekke.
Del potetene i skiver mens de enda er varme og legg dem lagvis med purre og løk på et fat eller i en bolle.
Hell over vinaigretten og server straks

Fransk potetsalat (4 porsjoner)
ca 1 kg poteter
4 vårløk eller evt. en purre
4 ts sennep
2 dl olivenolje
4 ss vineddik
0,5 ts salt
grovmalt pepper
finhakket persille

Skrell og kok potetene i lettsaltet vann.
Når potetene er kokt, del dem i tykke skiver og legg disse i en bolle.
Dressing: skjær vårløken i tynne skiver og rør sammen med sennep, vineddik, salt og pepper i en skål. Visp inn olivenolje.
Hell vårløk og dressing over de varme potetskivene og bland alt sammen forsiktig i en bolle.
Pynt med hakket pesille eller noe annet kryddergrønt.
Norsk vri: Bland potetskiver og rømme. Server til kylling, grillmat eller alene.


Gulrot - Populær grønnsak
Gulrot kommer opprinnelig fra Midt-Østen og Central-Asia hvor den skal ha vært dyrket i over 2000 år. Idag er den vår største grønnsak. Det var araberne sm tok med seg gulroten over til Spania for 1000 år siden. Herfra spredte den seg over resten av Europa. Idag dyrkes den over store deler av verden.
A-vitamin i gulrot.
Den fine oransje fargen kommer fra karoten som igjen omdannes til A-vitamin i kroppen vår. Det finnes mange sorter gulrot, både i fargenyanser og størrelser.
Gulrot i maten
Gulrot kan spises rå eller kokes/bakes. Kokte skiver gulrot eller rå raspet gulrot er naturlig til både kjøtt og fisk. Rik på A-vitaminer og kalori-innholdet er bare 34 kcal pr 100 g vare.

Råkostsalat (4 porsjoner)
2 revne gulrot
0.5 reven sellerirot
1 bt gressløk
2 grovrevne epler

Dressing:
3 dl lettrømme
saften av 0.5 presset appelsin
1-2 ts sukker
gulrot

Gulrotsuppe med dryss av spisskummen
4-5 gulrøtter (ca 700g) skåret i skiver
1 hakket løk
4 dl kylling- eller grønnsak-kraft eller buljong, ev. 2,5 dl kraft og 1,5 dl fløte
2 ts eller 1 ss spisskummen
2 ss smør
1 sitron
salt
ev. chreme fraiche, finhakkede, ristede nøtter eller mandler og kjørvel

Varm 1 ss smør i en panne. Stek løken i 3-4 min inntil den blir myk. Ha i 2/3 av gulrotskivene og halvparten av spisskummenet. Spisskummenet kan males i en morter. Ha i kraft og fløte, og la koke i 15-20 min. til gulrøttene er myke. Kjør i en kjøkkenmaskin til passe konsistens.
Resten av gulrøttene og spisskummenet stekes i ei panne med smør i ca 2 min. Press litt sitron over. Stek videre i ca 3 min. Smak til med havsalt
Gulrotbitene og suppe blandes, og serveres. Gjerne med rømme eller creme fraiche til.

Kjerringråd
Gulrot er et godt hjelpemiddel for å kurerere tykktarmskatarr.
Er du plaget med nervøs tykktarm og luftsmerter? Du blir betydelig bedre om du spiser rå gulrøtter hver dag.
Ta gjerne en gulrot til frokost og spis ytterligere 2-3 stykker ut over dagen.

Topp