Tilbake  Annies Gjestekro  Matsider  Historie  Kultur  Vindkraft  Adresser/kart  Diverse  Sidekart 
Veikro - mat - overnatting - catering
Matsider  Mat i gamle dager  Bacalao o.a.  'Baill'  Nordmøre  Midt-Norge  Smøla  Egg  Desserter  Kvæfjordkaka  Sjokolader  Luksusdrikker 
Krydder  Mineraler  Skjell  Fjæra  Potet/gulrot  Vitaminer  Dram  Kaffe  Bær  Kniver  Olivenolje  Apotekvarer  For skole-elever 
Påskesymboler
I mange land er påsken en tid for fellesskap og kirkegang. Mens store deler av Europa lukter av offerlam, vokslys og røkelse, lukter den norske påsken av skismøring, solkrem og appelsin.

Mange av symbolene i påsken er felles for store deler av verden. En rekke av dem har røtter langt tilbake før kristen tid.

Egget
Egg som symbol på liv, skapelse og
fruktbarhet er kjent fra nesten alle kulturer fra lang tid tilbake. Det var også slik at hønene begynte å verpe igjen etter en lang vinter og når solen atter igjen tittet frem. Dette ble feiret med en stor egg-fest. Dette falt ofte sammen med påsketiden. I den kristne tradisjonen, er egget også et symbol på Jesus oppstandelse (nytt liv).

Dekorerte egg
Det eldste eksemplet på dekorerte egg er funnet i en grav fra omkring 300 år e.Kr. De dekorerte eggene var ment å ha som oppgave å bringe lykke og beskytte mot onde ånder. Ulike mønstre og farger kan ha ulik betydning. Røde egg er symbolet på Jesus blod mens blå prikker symboliserer Jomfru Marias tårer da Jesus ble hengt på korset.

Kylling
Kyllingen er symbol på nytt liv. Kyllingen som bryter ut av skallet brukes også som symbol på Jesus som brøt ut av graven. Det er mest vi i Norden som bruker påskekyllinger. Sør i Europa og i USA er det påskeharen og kaniner som dominerer.

Lammet
Lammet er det eldste påskesymbolet. Dette var opprinnelig en offergave, og jøder har som tradisjon å slakte lam som ofring. I vår kristendom, er påskelammet et symbol på at Gud ofret sin sønn for oss.

Påskeharen
Påskeharen er et gammelt symbol som var det jordiske symbolet for den keltiske gudinnen Astarte (Eastre). I oldtiden i Hellas trodde man at haren hadde noe guddommelig over seg, fordi den både er rask og vaktsom, og har en stor evne til å overleve. Fordi haren føder mange kull i året er også den blitt et tegn på liv og fruktbarhet. I våre dager blir barn fortalt at det er haren som kommer med påskeegg, og noen steder er det tradisjon at en påskehare gjemmer egg ute

Påskelilje
Liljen er symbolet på et rent liv. Det er dette som er den tradisjonelle påskeblomsten i Europa og USA.

Solen
Solen symboliserer det livgivende. I før-kristen tid feiret såvel keltere som norske vikinger solfest om våren. Kristendommen omskapte denne solfeiringen til feiringen av Jesus oppstandelse i påsken.

Korset
Jesus på korset er symbolet for lidelse.
Det tomme korset symboliserer oppstandelsen.

Påskefarger
Gult er "påskefargen" i nord Europa. Det er solens farge og symboliseres gjerne ved gule påskekyllinger og gule blomster som påskeliljer og forsythia. Vi pynter med gule lys, servietter og påskekyllinger.
Fiolett er botsfarge - og bl.a. kirkens farge i fastetiden.
Hvitt symboliserer renhet og er kirkens farge for fest.
Grønt symboliserer liv og vekst.

Brød
Påskebrød bakes i mange land som en hyllest til påsken. I Israel baker man "matzah", i England bys det på rosinfylte kors-boller langfredag og i Peru baker barna brød i form.

Bjørkeriset
Allerede før Norge ble kristnet, var det knyttet overtro til bjørkeriset. Man mente da at bjerkeris som ennå ikke hadde fått blader på, hadde fruktbarhetens kraft i seg. Marker, kyr og mennesker ble riset for å sikre et fruktbart år. Vår bruk av bjerkeris er hverken i tråd med gammelnorske forestillinger eller for å hylde den første palmesøndagens hellige inntog eller Kristi lidelse. Vi bruker riset rett og slett til pynt.

God Påske...


Topp