Tilbake  Annies Gjestekro  Matsider  Historie  Kultur  Vindkraft  Adresser/kart  Diverse  Sidekart 
Veikro - mat - overnatting - catering
Matsider  Mat i gamle dager  Bacalao o.a.  'Baill'  Nordmøre  Midt-Norge  Smøla  Egg  Desserter  Kvæfjordkaka  Sjokolader  Luksusdrikker 
Krydder  Mineraler  Skjell  Fjæra  Potet/gulrot  Vitaminer  Dram  Kaffe  Bær  Kniver  Olivenolje  Apotekvarer  For skole-elever 

Et utvalg av lokale oppskrifter fra gamle dager på Smøla.
Dette er kraftig og vitaminrik mat. Sunn og naturlig kost. Prøv oppskriftene hjemme!
Velg oppskrift...
Kamsball I
Kamsball II
Rognkake
Smettgraut (smitegraut)
Duving
Rogn-bakkels
Grynmels-graut
Brødgraut


Kams - en herlig blanding av fiskelever, mel og evt. krydder. Kamse er et gammelt verb som betyr elte, kna eller røre. Kamsball ble i gamle dager kalt komperute. Kump = klump, ball. Rut = boller av rogn, lever og mel. Ha alt i en balje, la noe av melet bli igjen til slutt. Arbeides godt. Ta ut evt. trevler. Det er viktig å arbeide godt så deigen blir smidig og feit. Food-processor kan brukes. Leveren arbeides først, deretter has alt i baljen. Kamsballen kan kokes i små tøyposer, men helst i hodet på godt vasket brosmehode. Kokes i lettsalta vann i 15-20 minutter.
(kilde: Smølaminne 1991 s.31)

Topp

Gni leveren godt ut i melet så en får ut alle slintrene. Bland i de andre ingrediensene. Deigen formes med hendene til store, runde boller som skal klappes flate, ca 2 cm tykke. De skal kokes i 10-15 min. i fiskekraft eller til de synker i krafta.
Server med fersk, kokt fisk, potet og surmelk.

Topp

Rogna arbeides godt sammen med melet. Tilsett sirup, sukker og salt. Melka spees i til slutt til en tynn røre. Stek på begge sider i panne eller på takke. Server med smør, sirup eller sukker.
(kilde: Smølaminne 1991 s.31)


Topp

Smettgraut (smitegraut)
Kok lever og ta vare på leverfettet. Kok "tjukkmelk" (surmelk) og havremel til en tjukk graut. Spe grauten med leverfettet. Alt stappes godt for å få blandet i leverfettet. Server med sukker eller sirup. Bruktes på feit-tirsdager.
Eller:
Kok grauten av surmelk og grynmel og bland med sirup og leverfett. Serveres med sukker og surmelk. Smeitgraut smaker som rømmegraut, og mange bruker sukker og kanel på den.

(kilde: Smølaminne 1991 s.31)


Topp

Duving
Bryt i stykker heimlaga flatbrød i ei suppeskål. Slå grynmelsgraut over. Ha på leverfett (av skreilever) og sirup (og mysost om du vil). Serves som dessert etter middagen.
Eller:
Havreflatbrød legges i varmt vann. Fett av sei- eller torskelever blandes med myssmør og sirup. Det hele blandes med flatbrødet og spises som dessert.
(kilde: Smølaminne 1991 s.31)

Rogn-bakkels
Rå renset torskerogn (skinnet ble fjernet) blandes med sirup, litt sukker, salt, byggmel, vann og evt. noe melk. Arbeid dette godt sammen. Stekes i vaffeljern.
(kilde: Smølaminne 1993 s.24)

Grynmels-graut
Kok opp vann og rør inn grynmel til grauten blir passe tjukk. Smak til med salt.
(kilde: Smølaminne 1993 s.24)

Topp

Brødgraut
Kok opp surmelk (kjernemelk) og litt vann. Rør i byggmel til en tynn graut. Koketid ca 5-10 min. Smak til med salt.
 • 1,5 l surmelk
 • 1/2 l vann
 • 300 g byggmel
 • salt
 • mysost

 • Server på flate tallerkener og skav litt mysost (søtprim) over.
  Grøten kan serveres med stekt flesk og fleskefett.
  Eller grøten kan også legges oppå biter av flatbrød med smør på. Den bruktes ofte til 'dugurdsmat'.
  Melkesuppe serveres til.


  Tilslutt noen ord om havre !
  Havren har alltid hatt ord på seg for å væe sunn. I antikkens Roma ble havre anbefalt som medisin mot alt, og kineserne har alltid hatt et godt øye til kornslaget med bjeller på. Romerne brukte havren til medisin, og tok avstand fra tyskere og skotter som brukte havren til mat. Engelskmenn foraktet folk som spiste hesteføde. Fra slutten av 1980-årene kom havre til heder og verdighet igjen i Norge. Det ble kjent at havre hadde evnen til å senke blodets kolesterol. Havrekornet foredles i dag til havregryn, mel, helkorn, marv og kli.

  Topp