Tilbake  Annies Gjestekro  Matsider  Historie  Kultur  Vindkraft  Adresser/kart  Diverse  Sidekart 
Veikro - mat - overnatting - catering
Matsider  Mat i gamle dager  Bacalao o.a.  'Baill'  Nordmøre  Midt-Norge  Smøla  Egg  Desserter  Kvæfjordkaka  Sjokolader  Luksusdrikker 
Krydder  Mineraler  Skjell  Fjæra  Potet/gulrot  Vitaminer  Dram  Kaffe  Bær  Kniver  Olivenolje  Apotekvarer  For skole-elever 

Klippfisk er tørket saltfisk. På spansk betyr bacalao rett og slett torsk - og det vil si klippfisk. I store deler av verden har klippfisk retter vært kjent og kjær hverdagskost og festmat i flere hundre år, mens klippfisken her hjemme helt til det siste har vært lite kjent og lite brukt - stort sett begrenset til Mørekysten og utvandrede entusiaster derfra. Det er heller ikke mange nordmenn som vet at klippfisk i flere hundre år var en av våre viktigste eksportartikler og Nordmørskysten det rene Klondyke. en facinerende bit av norsk kulturhistorie.
Sodd kommer av ordet syde = koke. Sodd betyr således kokt suppe. Ordtaket, jo flere kokker, jo mere søl betyr: jo flere kokker, jo mere sodd.

Oppskrifter fra Smøla
Velg...
Rognbakkels
Klippfisk à la Smøla
Klippfisksufflé
Klippfiskpudding
Klippfiskpudding fra 1946
Klippfiskkaker
Klipfisk (Hanna Winsnes)
Klipfisk-Budding (Hanna Winsnes)
Pestobakt klippfisk


Rognbakels
300 g rå rogn
2 egg
3 dl melk
2 ss sukker
1/4 ts salt
hvetemel til passe røre

Rens rogna for hinner og mos den med en visp. Rør inn egg, sukker og hvetemel. Justér til slutt røra med hvetemel.
I denne oppskrifta er det brukt egg. Det skal egentlig ikke skal vere egg i rognbakels - rogna skulle nettopp erstatte egga i røra! Men du som har lyst til å lage rognbakels, kan jo prøve begge delar. Tradisjonelt har nok rognbakels blitt laget både med og utean egg; således har kokeboka "Fra bestemors kjøkken" ei oppskrift på rognvafler der egg er med.


Klippfisk à la Smøla
En rett med klippfisk, fløte og ost, altså fløtegratinert klippfisk.
Man kutter opp biter av klippfisk som er 4-5 cm lange og legger dem på kryss og tvers i en ildfast form. Først smører man formen og legger litt løk i bunnen. Litt hvitløk bruker man også, og litt tomatpuré. Deretter heller man på en boks med fløte og legger så ost på toppen. Dette stekes i stekeovn vel en halvtime på rundt 200 grader.
Det er kjempegodt, og bytt derfor ut bacalao som har vært brukt på juleselskap med flere former av en slik rett i stedet.
En slik rett er veldig lett å lage og serveres med potet til. Men det er også mulighet for en litt annen variant. man kan også bruke potetskiver i retten. Men han koker først potetene i skiver i kefirmelk. Dette gir en syrlig og ekstra god smak i retten. Her er det sikkert mulig å lage andre vrier og putte andre ting i retten for å variere. Det er bare snakk om å prøve ut.

Om klippfisk:
Kutt fisken opp, prøv å få mest mulig stykker uten ben. Etter utvanningen skjær ut alle resterende ben, gjerne med litt kjøtt på. De renskårne stykkene brukes som vanlig kokt klippfisk, og gjett om det er populært å få fisk uten ben. Så en dag eller to senere tar man "avskjæret" og anvender det. (Det kan også fryses og tas igjen senere.) Kok og rens bort skinn og bein og bruk kjøttet enten til plukkfisk eller kaker. Eller helst til en rett som er meget populær, nemlig (se under)

Topp

Klippfisksufflé
300 gr. klippfisk
1 løk, finhakket
3 ss smør
2 ss mel
2 dl melk
1 ss hakket persille
salt (smak, fisken kan være salt)
hvit pepper
muskat
3 egg

Hakk fisken i små terninger. Brun løken lett i smøret. Rør i mel og spe med varm melk til en jevn saus. Smak til med krydderiene og persille. Rør inn fisken. Kok opp og avkjøl. Like før retten skal i ovnen, røres eggeplommene i - en om gangen. Så vendes de tre stivpiskede hvitene forsiktig inn. Fyll massen i en høy smurt form, slå litt smeltet smør på toppen, og sett formen i ovnen(ca.200gr.)i 30-35 min. Server rett fra ovnen på bordet med smeltet smør og pariserloff. Gode mandelpoteter er heller ikke å forakte som tilbehør.
Denne porsjonen skal egentlig være nok til fire, men vi bruker å doble den.

Topp

Klippfiskpudding
400 gr klippfisk (Klippfisken vannes ut i 3 døgn)
1ss smør
1ss hvetemel
1ss kavring
2ts salt
1ts sukker
1ts muskatblomme
1knivsodd kajennepepper
4dl fløte
4 eggeplommer
4 eggehviter

Kokes og trekkes i 25 min. Rens og hakk fisken. Gni inn smøret. Ha i de tørre ingrediensene. Deretter eggeplommer og fløten. Til slutt skjæres eggehvitene i. Stekes i vannbad i ca 40 min.(150 grader).

Topp

Klippfiskpudding fra 1946
1 tallerken kokt, opp-plukka klippfisk
150 g brød - loff e.l.
1/2 l søtmelk
2 egg
4 ss smelta smør
litt muskat

Kok opp melka og slå den over det oppskårne brødet. La det stå til det blir kaldt. Gni brødet godt ut og rør i eggeplommene og det smelta smøret. Bland i fisken og smak til med muskat (salt?). Stivpisk eggekvitene og rør dem varsomt i til slutt. Ha i former og stek i vannbad 1/2 til 3/4 time. Server med smeltet smør, potet og raspa gulrot.

Klippfiskkaker
1 tallerken kokt, renet klippfisk
1 tallerken kokt potet
2-3 små løk
4-5 ss smelta smør
1 egg
2 ss støtt brød
litt pepper (salt?)

Mal sammen fisken, poteten og løken. Rør i det andre. Lag flate kaker og steik dem i smør. Server med bruna smør eller saus. Poteter og grønsaker.

Topp

Gammel kokebok

Hanna Winsnes lærte mange norske kvinner (trolig ikke så mange menn) å lage mat. Man har funnet to klippfiskoppskrifter i en av utgavene av den berømte kokeboka som først kom ut i 1845: "Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen."

Klipfisk
Ved Indkjøb af Klipfisk maa man see efter at faae den, der er hvid og ikke midret; Skindet maa være blaat, saa at man tydelig kan see den mørke Stribe langs Ryggen. Fisken lægges i en tør Træekasse med Kjødsiderne mod hinanden, og Skind mod Skind; et tørt Linklæde bredes over den under Laaget, og saa sættes den i Kjæl- deren. Naar den skal bruges, skjæres den istykker, og udvandes 3 a 4 Dage.
Vandet ombyttes daglig. Skulde man uheldigviis træffe paa haard Fisk, saa maa den ligge længere, og hjelper heller ikke dette, saa maa man lægge en liden Lærredspose med god Aske i Vandet.
Den spises afkogt med smeltet Smør, hvori er hakkede Æg.

Klipfisk-Budding
Den Klipfisk, der skal anvendes til Budding, maavære hvid og god. Naar den har lagt sine 4 Dage i Vand, tages Skindet af Fisken, kløves i endnu mindre
Stykker, og disse lægges en Nat over i sød Melk, for at blive endnu hvidere, derpaa ligger den atter i nogle Timer i Vand, og saa koges den vel mør. Til 15 Lod fiinhakket Klipfisk tages 4 Lod Smør, hvormed den stødes. 3 Lod stødte Tvebakker, 3 Lod Meel, Muskat, Salt, og en lille Smule Cajenne, 9 slagne Æg og 3 Pægle Fløde. Nogle komme en Smule hvidt Sukker deri.
Den maa koges i 2 1/2 Time, og spises med rørt Smør.

(1 lodd = ca. 16 gram)

En klippfiskvariant av mer internasjonalt merke:

Topp

Pestobakt klippfisk (Til 4 personer)
800 g godt utvannet klippfiskfilet

Pesto:
½ potte frisk basilikum (persille)
75 g pinjekjerner (skåldede mandler)
2 fedd hvitløk
1 sjalottløk
100 g revet parmesanost (Norvegia/Jarlsberg)
1,5 dl god olivenolje, helst kald presset
salt og nykvernet pepper

Vil du lage en billigere hverdagspesto, kan du bytte ut ingrediensene med de som står i parentes.
Til denne eller andre retter av klippfisk som skal bakes i ovn er det best å bruke skinn- og beinfri filet. Helst tykkestykket/ryggen på en litt stor klippfisk, utvannet i 4 dager. Resten - sporen og bukstykkene - kan du godt bruke til f.eks. en gryte bacalao.
Pesto:
Alt utenom oljen kjøres sammen i en foodprosessor til en grov puré. Spe med oljen og smak til. Dekk klippfiskstykkene med halvparten av pestoen og bak i stekeovn på 190 grader i ca. 6 min, avhengig av tykkelsen på stykkene. Når fisken akkurat skiver seg ved lett berøring, er den ferdig og saftig.
Tilbehør: smakfulle grønnsaker som paprika, rødløk og squash stekt lett i panne og gode, kokte melne poteter. Resten av pestosausen ved siden av.

Topp