Tilbake  Annies Gjestekro  Matsider  Historie  Kultur  Vindkraft  Adresser/kart  Diverse  Sidekart 
Veikro - mat - overnatting - catering
Matsider  Mat i gamle dager  Bacalao o.a.  'Baill'  Nordmøre  Midt-Norge  Smøla  Egg  Desserter  Kvæfjordkaka  Sjokolader  Luksusdrikker 
Krydder  Mineraler  Skjell  Fjæra  Potet/gulrot  Vitaminer  Dram  Kaffe  Bær  Kniver  Olivenolje  Apotekvarer  For skole-elever 

Olivenolje i pasta
Heller du en par dråper olivenolje i vannet når du koker pasta unngår du at den kleber seg. Ønsker du å ha litt ekstra olivensmak heller du også litt olje over pastaen når den er ferdig til servering.

Grønn olivenolje har den beste kvaliteten!

♥ Olivenolje inneholder en-umettet fettsyre som er gunstig for helsen din. Den er rik på E-vitamin (alfatokoferol) som er en viktig anti-oksidant

(Levende celler kan skades ved en kjemisk prosess som kalles oksidering der cellene blir angrepet av sterkt reagerende frie radikaler. Når det er antioksidanter tilstede, så binder de frie radikalene seg til antioksidantene i stedet for cellene, slik at cellene blir beskyttet)

♥ 800 millioner trær rundt om i verden. Oliventreet kan bli flere hundre år gammelt, kanskje 1000 år!

♥ Fruktbær når treet er 5-6 år gammelt. Fullt utviklet etter ca 20 år

♥ 70 forskjellige varianter av oliven

♥ 15-20 kilo oliven fra ett tre gir 3-4 liter olje. Olivenolje er en allround-olje som passer til det meste

♥ Olivenolje kan brukes som salve for å lege sår. Olivenolje kan brukes på huden mot psoriasis, tørr hud og eksem. Samt tørr hodebunn! Olivenolje kan brukes i lamper til lys

♥ Grønn olivenolje er umodne sorte olivenbær

♥ Olivenolje bør oppbevares mørkt og kjølig. Jo ferskere olje, jo bedre. Blir det for kaldt i kjøleskapet kan oljen krystallisere seg. Det har ingen betydning, den blir flytende igjen i romtemperatur

♥ Olivenolje harskner fort når den blir gammel. Olivenolje er som vin. Den har sitt særpreg etter hvor den er dyrket, og ikke minst har behandlingen under innhøstningen betydning


Aromatisk olivenolje

Kan brukes til salatdressing, marinader og til pensling av fisk og kjøtt før steking og grilling

6 timiankvister
1-2 rosmarinkvister
1 meriankvist
1 ts sort pepper
3 kvitløkfedd
2 sjalottløk
6 laurbærblader
1 liter olivenolje

Ha alt sammen på en flaske eller glass med tett lokk. La det stå i ca 1 mnd for å utvikle smak (Lag gjerne 1/2 porsjon første gangen for å teste smaken)



Grønn oliventapenade

Server på ristet brød, gjerne sammen med egg eller som pastasaus

1 kvitløkfedd
1 ss finhakket estragon
1 ss finhakket persille
1-2 ansjoser som har ligget i melk i 10 minutter
3 ss olivenolje
saft av en sitron
100 g små grønne olivener, finhakket
salt og pepper

Kjøres i en mikser (food-prosessor). Smak til med salt og pepper.



Bibelen forteller

Den hvite fredsduen som kom for å fortelle Noa at vannet sank, hadde en olivenkvist i nebbet. Navnet Kristus betyr 'den salvede', dvs smurt inn med olivenolje. Jesus tilbrakete sine sister time blant oliventrærne i Getsemane.

Topp