Tilbake  Annies Gjestekro  Matsider  Historie  Kultur  Vindkraft  Adresser/kart  Diverse  Sidekart 
Veikro - mat - overnatting - catering
Matsider  Mat i gamle dager  Bacalao o.a.  'Baill'  Nordmøre  Midt-Norge  Smøla  Egg  Desserter  Kvæfjordkaka  Sjokolader  Luksusdrikker 
Krydder  Mineraler  Skjell  Fjæra  Potet/gulrot  Vitaminer  Dram  Kaffe  Bær  Kniver  Olivenolje  Apotekvarer  For skole-elever 

Kvæfjordkaka

kvefjordkaka 1
Norges nasjonalkake 2002

Kvæfjordkaka er kåret til Norges nasjonalkake. Kanskje ikke så rart at den også omtales som 'verdens beste'. Dette er Norges nasjonalkake. Kvæfjordkaka fikk 69 prosent av stemmene i Nitimens store kakekåring i 2002. Dette er kjempeartig, sier Turid Hammerø i Kvæfjordkakas venner. Ordfører Asbjørn Olavson i Kvæfjord kommune er enig. Kvæfjordkaka fikk 69 prosent av stemmene og kan herved smykke seg med tittelen nasjonalkake. - Vi har ikke aksjonert for kaka mer enn som seg hør og bør, sier Hammerø i Kvæfjordkakas venner. En forening med om lag sju aktive medlemmer og veldig mange assosierte medlemmer.

kvefjordkaka 2
Kvæfjordkaka er Norges beste kake!

Kvæfjordkaka oppstod da Hulda Ottestad kjøpte to kakeoppskrifter midt på 30-tallet, sier Turid Hammerø i Kvæfjordkakas venner. - Det betalte hun 200 kroner for, og det var dyrt på den tiden. Den ene var oppskriften på Kongekake, forteller hun. Pioner Hulda Ottestad var en av Nord-Norges kafépionerer. På 1920-tallet startet hun Café Alliance i Harstad sammen med søsteren. - Dette var en av byens finere caféer og de serverte denne kaka, sier Hammerø. Helt konge! Opp gjennom årene ble oppskriften på Kongekake modifisert og kaka fikk navnet Kvæfjordkake uten at kongen reagerte nevneverdig på det. Synd for ham for dette er mektige saker. Før 1960 var det dyrt med mandler i Norge. Derfor er det ikke så mange mandler i Kvæfjordkaka som i Kongekaka, sier den kakeglade kokken. Kjempegod I Kvæfjordkakas venner er det om lag ti medlemmer, og grunnen er enkel: Den er jo så god! Selv om venneklubben er forholdsvis liten, er interessen for å spise den stor. I 2001 lagde de en 16 meter lang Kvæfjordkake i forbindelse med arrangementet Sommer-Melbu. Vi trodde det skulle komme 300 personer, men det kom 700, forteller en stolt kakevenn. Et must - Kvæfjordkaka er en selvsagt ting på alle festbord. Dette er helgekaka og den må være hjemmebakt, avslutter Turid Hammerø i foreningen Kvæfjordkakas venner.

kvefjordkaka 3
Kvæfjordkaka

Dette er originaloppskriften:
100 g smør/margarin
120 g sukker
4 eggeplommer
3 ss melk
160 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker - må være med. Det gir kaka en særegen smak

Marengs:
4 eggehviter
200 g sukker
100 g mandelspon

Fyll:
3 dl kremfløte
Vaniljekrem eller romfyll (etter smak)

Slik gjør du:
Rør smør og sukker hvitt, ha i eggeplommer og melk. Sikt sammen mel, bakepulver og vaniljesukker og rør det godt inn i deigen. Kle en stor langpanne med bakepapir og fordel deigen utover i et tynt lag. Stivpisk eggehvitene og ha i sukkeret. Pisk videre til alt sukkeret er oppløst. Hell marengsen over røren i langpannen. Strø om lag 100 g mandelspon (hakkede mandler) over det hele. Stek kaka ved 180 grader til marengsen får er stiv og har fått lett gyllen farge.
Avkjøl. Piske fløten stiv og land med vaniljekrem. Del kaka i to og legg kremen mellom bunnene.

Topp