JULEBRØD....

(Christmas cake)

Ingredienser

250 g smør
6 dl melk
50 g fersk gjær, rød type
1 kg hvetemel
125 g sukker
1/4 g salt
2 ts kardemomme, malt
250 g rosiner
100 g sukater

Fremgangsmåte

Julekake eller julebrød er gjærbakst i form av en brødformet kake som er søtere og feitere enn vanlig brød.
Julekake lages av hvetemel, smør, melk gjær, sukker, salt og kardemomme.
Man elter ofte inn rosiner og/eller sukat i deigen, som holder bakverket saftig og aromatisk. Julekake var tidligere julemat i Norge, men selges nå hele året.

Julekake skjæres i skiver og serveres ofte med smør og brun- eller gulost som kaffemat, eller med syltetøy eller røkt kjøttpålegg.
Med smør og brunost kan ikke julekaken slå feil.

Framgangsmåte:
Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen.
Elt i mel blandet med sukker, salt og kardemomme. Arbeid med deigen til den er blank og smidig, og slipper bollen.
Elt inn rosiner og sukat til slutt, ellers vil de gå i stykker.
Hev deigen under plast på lunt sted til den er dobbelt så stor (ca. 40 minutter).
Ta deigen på bakebordet og del den i to. Rull sammen og elt dem til to store, runde boller.
Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten og trykk kakene godt ned på midten. Da sprekker ikke kakene så lett og de får en pen fasong.
Hvis du ønsker en annen form på julekakene kan du for eksempel steke dem i smurte brødformer.
Sett dem til heving under plast på lunt sted, ca. en halv time.
Sett stekeovnen på 200 grader.
Pisk sammen egget og pensle kakene.
Stek julekakene nederst i ovnen ved 200 °C i 35 – 40 minutter til de er gjennomstekte.

Ingredients

200g margarine
200g soft brown sugar
200g plain flour
200g raisins
200g currants
200g sultanas
50g almond flakes
25g ground almond
50g glazed cherries
4 eggs, 1/2 tsp nutmeg
1/2 tsp mixed spice, salt
Yellow almond marzipan
White fondant icing
Brandy, jam

Procedure

Cream the margarine and sugar. Add the beaten eggs and mix.
Fold in flour, raisins, sultanas, currants, cherries and the almonds. Add the mixed spice, nutmeg and a pinch of salt and mix well. Place the mixture into a lined tin and bake for 2 1/2 - 3 hours at 140 °C.
When cool spray cake with Brandy and leave for 24 hours or longer. The cake can actually be stored for quite a long time.
Put cake on a dish upside down and cover with jam. Roll out a piece of marzipan about 1/2 cm thick.
Cover the cake ensuring there are no gaps left at the bottom. Leave for 24 hours. Finally roll out icing to 1/2 cm thick and cover cake.
Make small decorations on top with coloured icing, and decorate with ribbon.