Tilbake  Annies Gjestekro  Matsider  Historie  Kultur  Vindkraft  Adresser/kart  Diverse  Sidekart 
Veikro - mat - overnatting - catering
Matsider  Mat i gamle dager  Bacalao o.a.  'Baill'  Nordmøre  Midt-Norge  Smøla  Egg  Desserter  Kvæfjordkaka  Sjokolader  Luksusdrikker 
Krydder  Mineraler  Skjell  Fjæra  Potet/gulrot  Vitaminer  Dram  Kaffe  Bær  Kniver  Olivenolje  Apotekvarer  For skole-elever 

Kokkekniver

En god kniv er et 'must' i kjøkkenet. Med en kniv du trives med øker sjansene dine for et vellykket resultat, samtidig som du reduserer sjansene for å skade deg når du jobber.

Knivsliping - kokkekniver krever vedlikehold
Gamle, sløve kniver kan lett glippe når du f. eks skal skjære opp en tomat. Utvalget er enormt. Finn en kniv som passer deg, ikke for stor og ikke for liten.
Kokkekniver krever vedlikehold. De må slipes ellers blir de sløve og da er du tilbake der du begynte. Kjøp deg derfor et skjerpe-stål (bryne-stål), lær deg hvordan du bruker det.


Kjøkkenkniver
I stålet benyttes en legering som blant annet inneholder molybden og vanadium. Dette er et høykvalitetsstål som sikrer lang holdbarhet, og ikke minst, at knivene er lette å slipe opp. 10 års garanti er vanlig. Dette forutsetter at knivene brukes til det de er ment til - og ikke som verktøy.
Skaftene er gjerne laget av laminert rosentre og kunststoff. Dette gjør at de er vannbestandig og tåler oppvaskmaskin. Man anbefaler allikevel å ikke vaske knivene i maskin da de lettere kan ta skade enn hvis man vasker dem for hånd.
Alle kniver sløves ved bruk og det anbefales derfor bruk av slipestål, eller helst et  diamantbryne. Dette gjør at det er lett å slipe opp knivene slik at man alltid har skarpe kniver. Dersom man oppbevarer knivene riktig så holder eggen lengre. Det anbefales derfor at det benyttes magnetlist eller knivkloss som oppbevaringssted.

Tips
En kokkekniv kan brukes til alt, og riktig behandlet varer den hele livet ut.
Den optimale kniven: Den skal være avrundet i knivseggen, slik at den er god når du kutter. Håndtaket skal være avrundet og fint, slik at det er godt å holde i og gir et godt feste.
For at kokkekniven skal holde lenge, må den ikke slenges i kjøkkenskuffen. Da blir knivseggen ødelagt. Den må også gjøres ren før og etter bruk. Og ikke minst; den må slipe den ofte. Gi kniven 4 til 5 drag på knivstålet før og etter bruk.

Topp