Tilbake  Annies Gjestekro  Matsider  Historie  Kultur  Vindkraft  Adresser/kart  Diverse  Sidekart 
Veikro - mat - overnatting - catering
Matsider  Mat i gamle dager  Bacalao o.a.  'Baill'  Nordmøre  Midt-Norge  Smøla  Egg  Desserter  Kvæfjordkaka  Sjokolader  Luksusdrikker 
Krydder  Mineraler  Skjell  Fjæra  Potet/gulrot  Vitaminer  Dram  Kaffe  Bær  Kniver  Olivenolje  Apotekvarer  For skole-elever 
Kaffebusken

Dette er om kaffe og kaffens historie...   kaffe   - en livsstil

Coffea Arabica og Coffea Robusta er de latinske navnene på de vanligste kaffebuskene. Kaffens hjemsted regnes som Kaffa i det sørvestre hjørnet av Etiopia. Det var Carl von Linnè som ga kaffen sitt latinske navn. Han trodde at kaffen kom fra Arabia.

Arabica kaffe er trolig den beste kvalitetskaffen, og den kjennetegnes ved sin fyldige smak. Arabica kaffen kommer vesentlig fra Sør- og Mellom-Amerika.

Kaffebønner er frø av kaffebusken som blir mellom 4-5 meter høy. På disse buskene vokser det hvite blomster som lukter som sjasmin. Blomstene blir senere til små, røde bær som i form og farge minner om nyper eller kirsebær.
Kaffebusken bærer frukt når den er 3-4 år og lever vanligvis i ca. 25 år men den kan bli eldre. Bærene høstes så modne som mulig, fruktkjøttet vaskes vekk og en står tilbake med kaffebønnen. Kaffebønnen har mange forskjellige farger; blåaktige, grønne, brune og gulaktige. De rå kaffebønnene blir så brent, rostet, ved oppheting til ca 200 grader til fargen blir sjokoladebrun. Dette tar ca. 5-10 minutter. Det går med ca. 5000 bær til ett kilo ferdigbrent malt kaffe. Ferdig kaffe kan inneholde fra 2 til opptil 20 sorter råkaffe.

Kaffe er et nytelsesmiddel - ikke et næringsmiddel

Kaffe er for mange den edleste drikk på jord. Kaffen kom til Europa på 1600 tallet og ble raskt en poulær drikk. Kaffens opprinnelse er det delte meninger om, men mange mener at Etiopia er området hvor den først ble utnyttet og hvor den også vokser vilt. Den etiopiske Mokha er nettopp en slik "urkaffe". Kaffe i dag finnes i et utall varianter. Espresso, cappucino, caffe latte, tyrkisk kaffe og presskannekaffe er noen av de variantene vi nordmenn etter hvert er blitt fortrolige med. Bare fantasien setter grenser for hva en kan gjøre med kaffebønner.

Ordet 'tips' er forresten også et ord som oppstod på grunn av kaffe. I de engelske kaffehusene der det vanket folk fra alle lag, la de velstående drikkepenger på serveringsfatet (to insure proper service), derav ordet.

Koffein (et alkaloid, formel C8-H10-O2-N4-H2O)
Koffeinet stimulerer kroppens sentralnerversystem slik at det øker evnen til å konsentrere seg, man blir opplagt og det fordriver følelsen av tretthet. Koffein er kun svakt vanedannende, men ikke slik at man må øke dosene for å oppnå effekt, og det brytets helt ned i kroppen etter noen timer. Det er heller ikke farlig for gravide i normale doser. Koffein stimulerer også hjerte og lungefunksjon. For mye koffein gir skjelvinger og ubehag. Desssuten virker koffeinet individuelt fra person til person med hensyn til hvor grensen går for det behagelige.

Kaffeproduksjon
Kaffe dyrkes i det tropiske beltet kloden rundt. Brasil er den desidert største produsenten, fulgt av Colombia. Ellers er kjente kaffeland: Vietnam, Indonesia, Etiopia, Kenya, Honduras, Jamaica, Hawaii, bare for å neve noen.

Det er to fremstillingsmetoder for kaffe: Den våte og den tørre.
Forskjellen ligger i at med den tørre metoden blir bønnene kun tørket, mens den våte metoden innebærer at bønnene vaskes og gjæres før de tørkes. Dette gjør at kaffe smaker forskjellig alt etter hvordan den er behandlet.
I den våte metode er det en maskin som fjerner fruktkjøttet. Kaffefruktene legges i maskinen etter at de er renset i vann. Etterpå føres bønnene ut i vaskekanaler som skiller de gode bønnene fra de dårlige. Deretter transporteres de gode bønnene til store tanker. Der skal de gjære i 12-36 timer. Etter gjæringen står nok en omgang med vann for tur. Så legges bønnene ut til tørk i 4-7 dager. Under tørkingen stoppes gjæringen og vanninnholdet reduseres. Bønnene er så klare til brenning.
Den tørre metode er den enkleste. Den brukes i områder fattige på vann, og på små plantasjer. Først renses bærene for blader, stein og rusk. Det skjer manuelt. Så spres bærene utover et steinlagt underlag. Der må de snus flere ganger om dagen slik at sol og vind tørker dem jevnt. Når fruktkjøttet etter 1-3 uker har tørket inn til et sprøtt hylster er det lett å fjerne. Kaffebønnene kan for første gang se dagens lys og er klare til brenning.
Noen grunnleggende tips om tilbereding av kaffe. Rent vann og rent utstyr er viktig for å oppnå et godt resultat. Gamle kafferester setter smak, og likeledes er godt vann en nødvendig forutsetning for å lage god kaffe. Har du dårlig "kaffevann" kan det være en idé å kjøpe vann på flaske. Trekketid og vanntemperatur må også være riktig. For filter, presskanne og kokekaffe gjelder følgende hovedregel: Vanntemperatur ca 90 grader C. Trekketid: 5 minutter. Dette gir optimalt resultat.

Mange husholdninger har dårlige og tildels elendige kaffetraktere som verken gir høy nok temperatur eller lang nok trekketid. Da kan du gjøre følgende: Bruk et filterstativ i f.eks en termokanne og hell vannet over kaffen i porsjoner. Bruk altså 5 minutter på dette. Vannet skal nesten koke. Bedre kaffe får en ikke i en kaffetrakter!
Husk også at kaffe holder seg vesentlig lengre i hele bønner. Har du kvern selv vil du alltid kunne ha kaffe med full aroma, og du kan også variere malingsgrad etter behov.

Espressokaffe er som navnet tilsier, noe som går for seg i en viss fart. For å si det kortfattet: En kopp espresso lages ved at vann ved 90 grader C presses gjennom et filter som inneholder 6-7 gram espressomalt kaffe i løpet av 20-30 sekunder. Trykket skal være 9-10 atmosfærer. Til dette kreves det meget godt utstyr!
Dersom man ikke vil investere flere tusenlapper, har man et godt alternativ i en espressokanne til å sette på kokeplaten. Det blir riktignok ikke samme kvalitet som fra en god maskin, og heller ikke med crem, men likefullt en god kopp kaffe eller espresso.
Diverse kaffeoppskrifter
Cappucino er den mest populære av espressovariantene, drikkes oftest av lave tunge porselenskopper som er forvarmet.
Basisen er en kopp espresso som toppes med steamet helmelk. De fleste espressomaskiner har steamfunksjon, men også her fins det andre utveier: Det selges steamere til kokeplaten, eller enda bedre: De små sylindriske beholderne med et stempel i til å bearbeide melken slik at den skummer opp. Fungerer helt fint.
Mange bruker strø på toppen, enten revet sjokolade eller det mest brukte: En blanding av råsukker, kanel, vaniljesukker og kakao. Bland det selv eller kjøp det ferdig.
Man kan bruke alle typer espresso her, men Espresso Reale Continentale gir en spesielt avrundet og fin smak til cappucino.

Café au lait: Denne oppskriften er av fransk opprinnelse. Café au lait består av like deler mørkbrent kaffe, f.eks Café de Paris eller Continental blend, og varmet melk. Serveres i dype skåler uten hank, med eller uten råsukker.

Café Borgia: Bland like deler espresso og varm sjokolade. Topp med lett søtet pisket crem. Strø over revet appelsin til slutt. Drikkes av cappucinokopp. (For Café Dante legger du først en tynn appelsinskive i koppen før du heller i espresso og sjokolade. På kremen strør man revet sjokolade og kanel. Serveres med en kanelstang.

Caffe latte: Utgangspunktet er en dobbel espresso. Ha espressoen i et latteglass. Fyll deretter opp med varm melk med en dash steamet melk på toppen. Det er er faktisk det hele. Så har det etter hvert sneket seg inn varianter med siruper som smakstilsetning. Karamell og vanilje er gjengangere, men her er det opp til deg selv å velge smak. Men altså, den originale caffe latte er uten sirup. Café mocha. Dekk bunnen av koppen med sjokoladesaus. Hell over en kopp espresso og like mye varmet melk. Topp med pisket krem og strø over Nesquick tilslutt.

Café speciale: Består av 4 ts sjokoladesirup, 1/2 kopp pisket krem, 3/4 ts kanel, 1/4 ts muskat, 1 ts råsukker og 1-1/2 kopp sterk mørkbrent kaffe (Café de Paris eller Continental blend). = 4 porsjoner. Bruk små kopper og hell 1 ts sjokoladesirup i hver av de 4 koppene. Bland fløte, 1/4 ts kanel, muskat og sukker. Piskes. Bland resten av kanelen i kaffen. Hell kaffen i koppene. Topp med krem.

Tyrkisk kaffe: Lages i små kobberbeholdere med håndtak som kalles Ibrik. Det kan bare brukes tyrkisk malt kaffe til dette, det vil si kaffe malt fin som melis. Det anbefales en toppet teskje kaffe og en toppet teskje brunt sukker til 75 ml vann. Varm det hele til kokepunktet og ta så ibriken av varmen. Dette gjentas tre ganger. La kaffen sette seg før den helles i små kopper.

Veneziansk kaffe: Lag en dobbel espresso og topp med en stor dash pisket krem.

Irish Coffee: Her er vi ved sakens kjerne for mange av oss. Hva er vel et selskap uten en vellykket Irish Coffee... Vel her er vårt forslag til hvordan man redder festen: Bruk en førsteklasses kaffe som basis. F.eks. Prime Honduras eller Costa Rica Tarrazu. Et glass med hank heller du halvfullt med varm kaffe som søtes med råsukker etter behag. Rør om. Tilsett ca 3 cl irsk whisky. (Vi anbefaler Tullamore Dew). Tilslutt toppes det hele med lettpisket krem.

Wienerkaffe mit Schlag: Brygg deg en sterk kopp kaffe. Topp den rikelig med pisket krem. Strø over revet sjokolade eller server med en kanelstang.

Café Mexicano: Består av 2cl Tequila, 2cl Kahlua, mørkbrent kaffe, 1/2 kopp pisket krem. Ha i Tequila og Kahlua i et forvarmet krus. Hell over kaffe og topp med pisket krem.

Iskaffe: Bruk dobbelt så mye kaffe eller halvparten så mye vann når du lager kaffe slik at isbitene du tilsetter ikke tynner ut kaffen mer enn til normal styrke. Tilsett melk og råsukker etter behag. Her kan man variere med ulike siruper stedenfor sukker. Prøv deg fram.

Café glacé: Hell espresso eller sterk kaffe over iskuler i et latte-glass. Gir en utsøkt kontrast mellom søtt og bittert, varmt og kaldt.

Is mocha: Fyll et latte-glass 3/4 fullt med knust is og hell i 3/4 med melk. Fyll 6 cl sjokoladesaus i et helleglass og tillsett en dobbel espresso i sausen. Rør om. Hell sjokolade og espresso over melken. Dekorer med krem og noen dråper sjokoladesaus på toppen. Drikkes med store sugerør. Om man lyster kan det tilsettes litt karamellsaus i drikken.

Kaffeekstrakt: Lages på denne måten: 1 vektenhet malt kaffe til 2 vektenheter kaldt vann blandes og settes til trekking i 3 døgn. Sil så av og sett på flaske. Oppbevares kjølig. Holder seg i evigheter og kan brukes til kaffedrikker, cocktails og bakverk. Kan også fryses til isbiter som knuses og brukes med melk og søtningsmiddel til iskaffe. Bruker du god kaffe blir dette ypperlig café con leche på en kald vintermorgen. Bare tilsett varm melk.

Kaffelikør: 1 del vann, 1 del brun kandis, 1 del kaffeekstrakt, 2 deler whisky (vodka), 1 vaniljestang. Varm vannet og løs opp kandisen. Tilsett resten og la dette stå i en måned. Tappes på interessante flasker. Fin gave.

Sjokoladekaffe: Varm kaffe og varm sjokolade i like deler i et krus. Litt Baileys. Pynt med krem, kanel eller kakao på toppen.

Historien om kaffen slutter her.

Topp