Lutefisk med tilbehør

God lutefisk hører jula til  1/2 - 3/4 kg lutefisk pr person
  1 ss salt pr kg lutefisk
  grovmalt pepper

  serveres med øl og snaps som drikke til....

  Les alt om lutefisk



Lutefisk i stekeovn
Varm stekeovnen til 200ºC. Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i en langpanne/ildfast fat. Dryss over salt og grovmalt pepper. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie. Bak/stek i stekeovn på nederste rille i 30-40 min.

Lutefisk kokt i mikrobølgeovn
Skjær fisken i store biter og legg med skinnsiden ned i en ildfast form med kanter. De tynneste delene av skivene bør vende inn mot midten av formen. Dryss med grovmalt pepper (ikke salt) og dekk med lokk eller plastfilm.Kok ved full effekt (650W) i 8 min. Hvis ovnen ikke har en roterende "tallerken" drei på formen og fortsett kokingen i 4-5 min på 3/4 styrke, ca 500 W.

Servering
Dryss over salt og la lutefisken stå tildekket og trekke i ca. 5 min før servering. Server lutefisk nykokt på varme tallerkener med nykokte poteter (Ringeriks eller mandelpoteter), ertestuing, sprøstekt bacon eller ribbe med fett og evt hvit saus smakt til med litt sennep. Tilbehør til lutefisk varierer fra sted til sted og familie til familie, som f.eks: Lefse, sennep, sirup, gammelost, revet brunost. Bare for å nevne noe.

Grønn ertestuing
  • 250 g (3 dl) grønne tørkede erter
  • vann til bløtlegging
  • vann til koking
  • 1 dl melk
  • 3/4 ss hvetemel
  • 1-2 ss smør
  • salt, pepper
  • 1/4-1/2 ts farin
Legg ertene i bløt natten over i rikelig med kaldt vann. Hell av bløtevannet. Kok ertene møre i nytt friskt vann. Vannet skal stå halvt opp på ertene når de er ferdig kokt. Koketid ca 1 time. Rør /rist sammen melk og hvetemel og hell i ertene under omrøring. Kok opp og la ertestuingen trekke i 6-8 min. Smak til med salt, pepper, sukker og smør.

Hvit saus smakt til med sennep
  • 4 dl melk
  • 1 1/2 ss hvetemel
  • 1 ss smør (kan sløyfes)
  • 3-4 ss grov søt sennep
  • salt, grovmalt pepper
Visp hvetemelet ut i den kalde melken og kok opp under omrøring. La sausen trekke 6-8 min. Smak til med smør, sennep, salt og pepper.

Alt om lutefisk
(juleforberedelser?)


Råvarer: Skrei, stortorsk fra Lofoten. Fisken skal henge til tørk i ca 1/2 år. Dette kalles tørrfisk.

Bløting: Legg like stor tørrfisk i kaldt vann i ca 1 uke (5-7 dager). Skift vann minst 2 ganger pr dag.

Luting:40-50 g kaustisk soda blandet i 10 liter vann. Litt kalk i luten gjør fisken hvitere. La fisken ligge i 2-3 døgn.
(2 liter hvit aske fra bjørkeved blandet med 7 liter vann og som siles, ble brukt til luting i gamle dager).

Vanning:Deretter må den ligge under rennende kaldt vann et par døgn.
  • 1,2 kg lutefisk (gir 600-700 g ferdig tilberedt lutefisk)
  • rikelig med salt før steking (4 spiseskjeer)
Skjær fisken i store stykker og strø salt over. Beregn en spiseskje salt pr porsjon og la fiskestykkene ligge med skinnsida ned i 1-1,5 time før du setter den i ovnen som er forvarmet til 150-200 °C. Saltet gjør at fisken ikke blir gele. Bruk et ildfast fat som lokk over. Aluminiumsfolie kan brukes, men kom ikke nær fisken, for da oppløses folien.
La fisken dampe i 15-20 minutter. Sjekk at stykkene blader seg før du tar dem ut av ovnen.
Server lutefisk juleaften med kokte poteter, ertestuing, sprøstekt bacon og baconfett. (Sennep til er nydelig).
Kan også serveres med hvit saus tilsatt muskat. Noen bruker sirup og bacon til lutfisken, det er godt!

Lutefisk kan kokes som i gamle dager i en kaserolle (ikke aluminiumskaserolle). Bruk 3 spiseskjeer salt til hver liter vann. Kok opp vannet og salt. Ha i og fiskestykkene og la det bare trekke i ca 5-10 minutter avhengig av tykkelsen på fiskeskivene. Husk: Koker det, blir fisken lett ødelagt. Bare trekke!!

God jul......

Sang: Grønne glitrende tre