Tilbake  Annies Gjestekro  Matsider  Historie  Kultur  Vindkraft  Adresser/kart  Diverse  Sidekart 
Veikro - mat - overnatting - catering
Matsider  Gamle dager  Bacalao o.a.  'Baill'  Nordmøre  Midt-Norge  Smøla  Egg  Desserter  Kvæfjordkaka  Sjokolader  Julemeny  Påsken 
Krydder  Mineraler  Skjell  Fjæra  Potet/gulrot  Vitaminer  Dram  Kaffe  Bær  Kniver  Olivenolje  Apotekvarer  For skole-elever 

Myntete med honning (2 personer) Hakk myntebladene, hell over varmt vann og søt med honning. La teen rekke i 5 minutter før servering. Dersom du ikke har fersk mynte kan tørkede mynteblad benyttes. Doble da mengden med mynteblader. En forfriskende drikk med smak av sommer, helt perfekt midt i den mørkeste og kaldeste av årstidene.


Julebrygg (2 personer) Varm opp drikken til 90 grader celcius, pass på at det ikke koker. La brygget trekke i 15 minutter og sil drikken før servering. Dette er en lun drikk med mye aroma og mange variasjonsmuligheter. Solbærsaften kan byttes ut med blåbærsaft eller rødvin. Muskat og ingefær kan evt. supplere de andre krydderene.


Ingefærte med kardemomme (2 personer) Kutt ingefæren i skiver og ha den i en tekanne eller direkte i glasset sammen med kardemommekjernene. Hell det kokende vannet over og la teen trekke i 5 minutter. Ingefærrot i kombinasjon med kardemomme gir teen en spennende smak av Midt-Østen. Ingefæren skal dessuten være godt for fordøyelsen og motvirke kvalme.Varm sjokoladeluksus (2 personer) Bryt kokesjokoladen i biter og rør i vannet etter hvert som sjokoladen smelter. Bland i melk og fløte oig varm opp til 80 - 90 grader. Sjokoladen skal ikke koke. Hell drikken i små glass og strø over med revet sjokolade og kanel. En kraftig og deilig sjokoladedrikk.Punsj Saften av citronene. vann, sukker og vaniljen settes over komfyren. Når sukkeret er smeltet tilsettes rum. Ta av like før det koker. Serveres varm.Svensk punsj Kok vannet med vaniljen og det finskrellede skallet av en citron i 5 minutter. Trekkes i 20 minutter. Tilsett sukker og kok i 10 minuter. Skummes, og blandes med saften av citronene, 1 flaske arrak og 1 dl konjakk.


Lag din egen juledram!   Tilbake
Når julen står for tur med kraftig, tradisjonsrik kost. Ribbe, lutefisk, pinnekjøtt, medisterpølser, sylte og sild. Alt sammen mat som passer sammen med øl og dram.
På et godt utstyrt apotek kan man få kjøpt forskjellige tørkede krydderplanter som egner seg utmerket. Plantenes smaksstoffer trekkes ut i spriten (40-45 %), som selv etter et par dagers lagring og godtgjøring gir resultater.
De som virkelig er eksperter på blanding av krydderdram, er nøye med å bruke destillert vann eller mineralvann hvis spriten skal blandes svakere. Dette fordi vann fra kranen ofte inneholder salter og lignende som ødelegger smaken. Hvis noen av disse oppskriftene gir mersmak, kan det jo være en ide å sanke og tørke plantene selv til sommeren. Det kan være så enkelt som solbærblader. De gir en pikant smak på ren sprit eller vodka.
En del krydderplanter gir så kraftig smak at de oppblandet med sprit, egner seg best som essens. Altså for ytterligere uttynning med sprit. Her gjelder det å smake seg fram. Felles for alt selvkrydret brennevin som er ferdig (både ekstrakter og utblandet vare), er at det blir bedre og bedre jo lenger det står. Gjerne årevis. Det beste stedet er en mørk og kjølig kjeller.
Roald Amundsens Pol-dram
Om Roald Amundsen selv har komponert denne drammen, er litt uvisst. At han derimot fikk laget og drakk den på sine mange, til dels iskalde ferder, påstår i alle fall medlemmer av familien. Som tillegger at makan til god oppskrift finnes ikke. Har man først smakt Amundsens dram, som muligens kan fortone seg noe spesiell når man ser på ingrediensene, blir det ikke skikkelig jul uten. Oppskriften her er den opprinnelige og utgjør bortimot tre liter Pol-dram.
 • 1,25 liter destillert vann
 • 1 liter 96% sprit
 • 12 dråper karve (apoteket)
 • 1 / 2 flaske Bristol Cream (evt. annen sherry + 1 ss sukker)
 • Bland karvedråpene (bruk pipette) i spriten. Tilsett Bristol Cream. Rist. Hell på vann og rist godt. En 5 liters plastdunk med skrulokk egner seg godt. Kan drikkes umiddelbart. Serveres kald.


  Gulmaure-dram
  Her er det nok med 1 ss til 1/2 flaske 40-45% sprit. La stå en uke og sil av.
  Denne drammen får en gyllen farge og en lett krydret smak. Ønskes sterkere kryddersmak, lar man blandingen trekke lenger.


  Perikum-dram
  Perikum gir drammen en pen rødlig farge og en litt tørr smak. Litt hel kanel og et lite stykke lakrisrot gjør seg godt i tillegg. Gjerne også hel nellik.
  Beregn 2-3 ss perikum til 1/2 flaske 40-45% sprit. La det trekke ca. 3 uker. Sil gjennom kaffefilter. Etter dette er drammen klar. Lagring har den ikke vondt av.


  Malurt-dram
  Det lyder kanskje litt guffent med malurt i begeret. Smaken er utvilsomt kraftig og besk. Her må man passe godt på underveis så det ikke blir for voldsomt.
  Hell 3 ss malurt på 1/2 flaske 40-45% sprit og prøvesmak etter ett døgn. Har man malurtkvaster, ser det lekkert ut i flasken. Da kan man fylle på med sprit etter hvert som brennevinet minker.
  Ifølge tradisjonen skal helst litt av malurten følge med i glasset når drammen serveres.
  Det går også an å bruke malurtessens. Bruk da en del malurtessens til ni deler sprit.


  Solbær-dram
  Har du usukrede solbær i fryseren, kan også de bli en fin dram i løpet av en ukes tid ved hjelp av litt sprit.
  Legg en kurv solbær over på et norgesglass, og hell 1/2 flaske 40-45% sprit over. Pass på at bærene dekkes. La stå og trekke syv dager i værelsestemperatur. Sil av og la drammen stå og godgjøre seg 2-3 uker. Ønskes en mildere solbærsmak, kan man tilsette mer sprit.


  Krydderbrennevin
  1 pomeransskall
  1 ts karve
  1 dl vann
  1 ts sukker
  5 dl 40-45 % sprit
  Knus pomeransskallet med morter og bland med karve og vann. Kok under lokk på svak varme til det blir et konsentrat. Rør i sukker og la blandingen kjølne. Hell over på egnet flaske og tilsett spriten. Mer sprit hvis du ønsker en mildere smak.


  Bitter-dram
  På et norgesglass legges 6 hele pepperkorn, 5 hvite pepperkorn, 1 muskatnøtt, 6 hele nellik, 10 alle håndekorn, 1 vaniljestang, 13 mandler og 2 hele kardemomme.
  Hell over 1 flaske 40-45% sprit og la blandingen trekke under lokk i værelsestemperatur i 5 dager.
  Smak hvis du synes den er passe krydret. Hell drammen gjennom kaffefilter og la den lagres minst 4 uker før den serveres kjølig.


  Te-dram
  Det finnes en masse urteteer i handelen som kan brukes til å eksperimentere med. Putt en pose oppi litt sprit og se hva det blir til. Kamillete er en variant, gjerne smakt til med litt sitron. Nyper gir en nydelig farge, liksom bringebær og jordbær.


  Hjertensfryd-dram
  Bruk små blader av sitronmelisse og legg på norgesglass. Hell sprit (40-45%) over. Skru på lokk og la blandingen trekke en ukes tid. Sil av og tilsett evt. mer sprit for å få ønsket smak.


  Passende smakstilsetninger
  Det er utallige vekster som sammen med litt sprit, egner seg til å lage dram av. Mange planter byr naturen på helt gratis. Og for den som har hage, er mulighetene mange. Fra våren av kan du begynne å sanke og tørke. I mellomtiden kan du ty til apoteket (be dem å skaffe) eller krydderhyllene på super'n. Trekketiden er forskjellig fra plante til plante. Prøv deg fram, og bruk filter. Bruk 40-45% sprit. Når drammen er ferdig, kan den evt. gjøres svakere (ca. 38%) ved å tilsette destillert vann.
  Anis (frø)
  Basilikum (blader)
  Bjørnebær
  Blåbær
  Brennesle (røtter)
  Bringebær
  Bukkeblad (blomster og blad)
  Burot (blomster og knopper)
  Dill (frø eller blad)
  Einerbær, trekkes 10-14 dager.
  Engnellik (blomster)
  Fennikel (frø)
  Furu (blomster og friske skudd), blomstene trekkes 1 uke, skuddene 2-3 dager.
  Gulmaure (blomster)
  Hagtorn (bær)
  Hegg (bær)
  Hestehov (blader)
  Hyll (blomster og bær)
  Kamilleblomster, trekkes 1 uke.
  Karve (frø), trekkes i en uke og ristes hver dag.
  Kjørvel (blader og frø). Tørkede blader trekkes i 4 dager. Frøene i 14. Blandes i forholdet 1 til 8.
  Krekling (blomster og bær)
  Kvann (blader, frø og røtter). 1 enkelt blad i ett døgn er faktisk nok. Ekstrakt med flere blader, frø eller røtter blir det etter 3-4 dager. Blandes ut i forholdet 1 til 6.
  Løvetann (blomster, pass på ikke å få med noe av det grønne som inneholder bitterstoffer), trekkes 10 dager. 1 del ekstrakt blandes med 2-3 deler sprit.
  Malurt (blader og blomster)
  Marianøkleblom (friske blomster), trekkes 4-5 dager.
  Markjordbær, trekker 10 dager og filtreres.
  Moreller
  Multer (bær)
  Myske (friske skudd), trekkes i to dager.
  Nype (bær), trekkes 1 mnd. med lokk. 1 del ekstrakt til 5 deler sprit.
  Perikum (blomster), trekkes 3-5 dager og blandes i forholdet 1 til 8
  Pors (blader), trekkes 5-6 dager.
  Pomerans (tørket skall)
  Rogn (blomst og bær)
  Ryllik (blomster), trekkes 1 uke.
  Salvie (blader)
  Sitronmelisse (blader)
  Slåpetorn (bær)
  Solbær (blader og bær)
  Soldogg (blader)
  Timian (hele planten)
  Tindved (bær)
  Valnøtt (umoden nøtt)
                   Se ellers spesialsiden om Krydderdram


  Topp