Tilbake  Annies Gjestekro  Matsider  Historie  Kultur  Vindkraft  Adresser/kart  Diverse  Sidekart 
Veikro - mat - overnatting - catering
Matsider  Mat i gamle dager  Bacalao o.a.  'Baill'  Nordmøre  Midt-Norge  Smøla  Egg  Desserter  Kvæfjordkaka  Sjokolader  Luksusdrikker 
Krydder  Mineraler  Skjell  Fjæra  Potet/gulrot  Vitaminer  Dram  Kaffe  Bær  Kniver  Olivenolje  Apotekvarer  For skole-elever 

Krydring av eget brennevin
35% - Det anbefales å bruke 45% eller 60% ukrydret brennevin som du blander ned med rent vann til ønsket styrke på ca 35%. Til bærbrennevin anbefales 40%. Det er ikke lurt å bruke for sterkt brennevin. Da trekker man uønskede stoffer ut av plantene. Ønsker man en sterkere dram, kan det ferdige krydderbrennevinet sprites opp med f.eks 45% brennevin til opp imot 40%. Husk at vannet du bruker må være rent. Hjemmebrent brennevin anbefales ikke, da det kan inneholde fusel og andre stoffer.

Servering av egen dram
Noen serverer avkjølt dram fra isete flaske. Mange foretrekker romtemperert flaske - da kommer aromaen mer frem. Dette er smak og behag.

Malurt bitter (hagemalurt) - Artemisia absinthium og Strandmalurt - Artemisia maritima   (Klikk link for bilder av planten)
Absinthium betyr uten søtsmak, dvs bitter. En hardfør plante som vokser helt opp til Nordland. Bruk ekte malurt fra egen hage eller strandmalurt (Artemisia maritima), ikke norsk malurt eller markmalurt.
Malurt er en storvokst, flerårig, aromatiskt duftende urteplante med sølvgrå blader. Stilken er oppreist og kan bli opp til nesten en meter høy. Bladene har dype fliker med flate, ganske grove bladfliker, både bladens overside og underside har sølvaktig behåring. Malurt blomstrer fra juli til september. Blomsterkorgene er hengende og sitter i grenlignende klaser. Korgene er små og har grålodne 'isfjell' og gule blomster.
Den sølvgrå behåringen og de relativt bredflikede bladene, samt den sterke og mettede aromatiske duften gjør malurt lett å kjenne igjen.
Til 70 cl brennevin tar man 6-8 spede, lysegrønne skudd av malurt, 5-10 cm lange (evt. tørket). Får trekke fra 2 timer til ett døgn (prøvesmak). Filtrer og tapp på flaske. Ferdig dram vinner på å lagres.
Malurt inneholder thujon - og det anbefales ikke daglige inntak hele livet.

Pors - Myrica gale   (Klikk link for bilder av planten)
Vanlig plante ved kysten helt opp til Troms.
Plukk 1.5 dl hannrakler av pors på Valborgaften (30 april). La dem trekke i 70 cl brennevin i 12 timer. Filtrer og tapp på flaske. Vinner mye på å lagres.
Plukk 1 dl nyutsprungne blader av pors om våren. La dem trekke i 70 cl brennevin i 1-1,5 dager på et mørkt sted. Filtrer og tapp på flaske. Vinner mye på å lagres.
Hurtigdram av pors. Plukk porsblader og fyll en flaske, ha på brennevin og la stå en time. Nå har du pors dram å by på.

Kvann - Angelica archangelica   (Klikk link for bilder av planten)
3 dl oppklippede blader fra kvann legges i 35 cl brennevin. Får trekke i ett døgn. Filtrer og ha på flaske. Vinner mye på å lagres.
1 dl frø (plukket om høsten) fra kvann legges i 35 cl brennevin. Får trekke i ett døgn. Filtrer og ha på flaske. Vinner mye på å lagres.

Krekling - Empetrum nigrum   (Klikk link for bilder av planten)
1 dl modne kreklingbær legges i 70 cl brennevin. Etter fire uker filtreres bærene bort. La flasken stå mørkt, og lagre leeenge (6 mnd - 3 år).

Topp

Hyll - Sambucus nigra   (Klikk link for bilder av planten)
Plukk de hvite blomsterskjermene i juli når de blomstrer. 2-3 kraftige blomsterskjermer legges i 35 cl brennevin i 2 døgn. Filtrer og tapp på flaske. Trenger ikke å lagres for å forbedre smaken.

Einerbær - Juniperus communis   (Klikk link for bilder av planten)
50 lett knuste, modne einerbær legges på 70 cl brennevin. La det stå en uke. Sil gjennom et rent klede og tapp på flaske. Ristes før bruk. Vinner mye på å lagres. Rist flasken før du skjenker i glasset!

Løvetann - Taraxacum
Plukk friske blomster. De grønne delene fjernes, bruk kun de gule. Et 'Norgesglass' fylles med oppdelte blomster, som dekkes med sprit. La dette trekke i en uke, filtrer, og fyll på flaske. Kan nytes umiddelbart, men vinner på lagring. Drammen får en gylden gulfarge, av og til gyldenrød. Til likør brukes samme oppskrift som for dram, men tilsettes 4 dl sukker og saften av en sitron til 70 cl sprit.

Tranebær - Vaccinium oxycoocus   (Klikk link for bilder av planten)
Tranebær vokser på torvmyrer over hele landet. Tranebær er rik på C-vitaminer. De smaker surt pga et uvanlig høyt syreinnhold. Blant de syrene som inngår er benzosyre, kjent som et godt konserveringsmiddel. Tranebær brukes i likhet med tyttebær mye i matlagingen (saft) og til matretter (syltetøy).
Tranebær skal ha frost, og det får de best i fryseren. Mens de ennå er frosset fylles de i et glass med tett lokk og dekkes med brennevin i 2 måneder. Efter filtrering gjennem et kaffefilter, fortynnes det etter smak, ca. 1 - 6.

Til krydring av brennevin finnes det et utall av urter å bruke. Det er bare å bruke fantasien og prøv ut.

Topp