Tilbake  Annies Gjestekro  Matsider  Historie  Kultur  Vindkraft  Adresser/kart  Diverse  Sidekart 
Veikro - mat - overnatting - catering
Matsider  Mat i gamle dager  Bacalao o.a.  'Baill'  Nordmøre  Midt-Norge  Smøla  Egg  Dessert 2  Kvæfjordkaka  Sjokolader  Luksusdrikker 
Krydder  Mineraler  Skjell  Fjæra  Potet/gulrot  Vitaminer  Dram  Kaffe  Bær  Kniver  Olivenolje  Apotekvarer  For skole-elever 

Gode oppskrifter på desserter   [Dessert 2]
Velg oppskrift...
Karamellpudding (liten)
Irish Coffee
Kvæfjordkake I og II også kalt ''Verdens Beste' !
Kvæfjordkaka, Norges Nasjonalkake
Sveler I og II
Nøttebiter
Fru Mocca's kaker
Hvite madammer
Sjokolademums
Drømmer
Sjokoladebanan
Sjokoladekake
Eggekrem, vaniljekrem, romkrem, råkrem, eggedosis
Fin vaniljesaus, enkel vaniljesaus
Sherrykrem, Sabayonne (Zabaglione)
Ingefærsaus
Riskrem
Krydderkake


Gode desserter og kaker

Dessert kommer fra det franske verbet 'derrervir', som betyr å rydde av bordet.

Karamellpudding (flan)

Karamell er egentlig kokt sukker. Ordet kommer fra latin cannamella = melisrør, sukkerrør. Lag karamell i bunnen av formen. La sukkeret få en mørk kulør. Del vaniljestangen, skrap ut frøene og ha i melken. Varm melken til 60-70 grader. Visp sammen eggene med sukker. Hell i den varme melken. Rør sammen før den siktes og helles over i formen.
Sett formen i vannbad. Ovnstemperatur: 150 °C. Steketid: 1-1,5 time.


Topp

Irish Coffee Hell whiskey i koppen. Tilsett sukker og rør inn kaffen. Drikk gjennom kremen, dvs ikke bland inn kremen. Kalles også Gaelic Coffee


Topp

Kvæfjordkake I Rør smør og sukker hvitt og porøst. Bland i eggeplommer, melk, mel og bakepulver. Smør langpannen (ca 30x40 cm) og dekk bunnen med bakepapir. Bre røren jevnt ut i formen. Visp eggehvitene stive. Tilsett sukker og visp videre til massen er blank og stiv. Bre marengsmassen over kakerøren, dryss på mandler og stek kaken. Avkjøl kaken i formen. Del den i to like store deler. Visp fløten til stiv krem. Bland kremen med romkremen. Legg den ene delen på serveringsfat. Fordel fyllet jevnt over kaken og legg den andre delen på toppen.
Stekeovnen 160 °C ca 40 min.

Kvæfjordkake II Smør bakepapir og legg i bunnen av langpanna. Ha i deigen. Oppå hver deig has: 4 eggehviter som piskes stivt og tilsettes 200 g sukker. Piskes seigt. Legg marengsblandingen oppå deigen. Hakk 1 kopp mandler og strø over marengsblandingen.
Stekeovn 150 °C ca 30-45 min.
Kaka tas forsiktig ut av langpanna. La den ligge og avkjøle på papiret til den er kald. Lag den andre deigen på samme måte.
Når begge er ferdige legger du dem oppå hverandre med fyllet imellom.

Topp

Kvæfjordkaka

kvefjordkaka 1
Norges nasjonalkake: Kvæfjordkaka

Kvæfjordkaka er kåret til Norges nasjonalkake. Kanskje ikke så rart at den også omtales som 'verdens beste'. Dette er Norges nasjonalkake. Kvæfjordkaka fikk 69 prosent av stemmene i Nitimens store kakekåring i 2002. Dette er kjempeartig, sier Turid Hammerø i Kvæfjordkakas venner. Ordfører Asbjørn Olavson i Kvæfjord kommune er enig. Kvæfjordkaka fikk 69 prosent av stemmene og kan herved smykke seg med tittelen nasjonalkake. - Vi har ikke aksjonert for kaka mer enn som seg hør og bør, sier Hammerø i Kvæfjordkakas venner. En forening med om lag sju aktive medlemmer og veldig mange assosierte medlemmer.

kvefjordkaka 2
Kvæfjordkaka er Norges beste kake!

Kvæfjordkaka oppstod da Hulda Ottestad kjøpte to kakeoppskrifter midt på 30-tallet, sier Turid Hammerø i Kvæfjordkakas venner. - Det betalte hun 200 kroner for, og det var dyrt på den tiden. Den ene var oppskriften på Kongekake, forteller hun. Pioner Hulda Ottestad var en av Nord-Norges kafépionerer. På 1920-tallet startet hun Café Alliance i Harstad sammen med søsteren. - Dette var en av byens finere caféer og de serverte denne kaka, sier Hammerø. Helt konge! Opp gjennom årene ble oppskriften på Kongekake modifisert og kaka fikk navnet Kvæfjordkake uten at kongen reagerte nevneverdig på det. Synd for ham for dette er mektige saker. Før 1960 var det dyrt med mandler i Norge. Derfor er det ikke så mange mandler i Kvæfjordkaka som i Kongekaka, sier den kakeglade kokken. Kjempegod I Kvæfjordkakas venner er det om lag ti medlemmer, og grunnen er enkel: Den er jo så god! Selv om venneklubben er forholdsvis liten, er interessen for å spise den stor. I 2001 lagde de en 16 meter lang Kvæfjordkake i forbindelse med arrangementet Sommer-Melbu. Vi trodde det skulle komme 300 personer, men det kom 700, forteller en stolt kakevenn. Et must - Kvæfjordkaka er en selvsagt ting på alle festbord. Dette er helgekaka og den må være hjemmebakt, avslutter Turid Hammerø i foreningen Kvæfjordkakas venner.

kvefjordkaka 3
Kvæfjordkaka

Dette er originaloppskriften:
100 g smør/margarin
120 g sukker
4 eggeplommer
3 ss melk
160 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker - må være med. Det gir kaka en særegen smak

Marengs:
4 eggehviter
200 g sukker
100 g mandelspon

Fyll:
3 dl kremfløte
Vaniljekrem eller romfyll (etter smak)

Slik gjør du:
Rør smør og sukker hvitt, ha i eggeplommer og melk. Sikt sammen mel, bakepulver og vaniljesukker og rør det godt inn i deigen. Kle en stor langpanne med bakepapir og fordel deigen utover i et tynt lag. Stivpisk eggehvitene og ha i sukkeret. Pisk videre til alt sukkeret er oppløst. Hell marengsen over røren i langpannen. Strø om lag 100 g mandelspon (hakkede mandler) over det hele. Stek kaka ved 180 grader til marengsen får er stiv og har fått lett gyllen farge.
Avkjøl. Piske fløten stiv og land med vaniljekrem. Del kaka i to og legg kremen mellom bunnene.


Topp

Sveler I (5 porsjoner)
Visp egg, sukker, natron og hornsalt godt sammen. Bland inn syrnet melk, mel og smør. La røren svelle litt. Stek runde kaker i stekepannen eller på takke. Svelene er best når de er nystekte. Stek svelene på størrelse med en asjett til formiddagsmat eller små sveler til dessert.
Server med smør og brunost, med smør og sukker, eller med rørte bær og litt lettrømme eller yoghurt på.

Sveler II Pisk egg, sukker, natron og hornsalt godt. Slå deretter i melk og rør inn melet. Bland i smeltet smør til slutt. Stek på god varm takke som kan smøres med litt margarin i starten (stekepanne kan brukes i stedet for takke).
Server den med rørt smør og sukker, med sirup, med syltetøy eller med brunost.


Topp

Nøttebiter (til 6 personer)

  • 75 g hasselnøttkjerner
  • ½ dl hvetemel
  • 1 ss kakao
  • 3 eggehviter
  • ca. 1 ¼ dl sukker
  • Smeltet sjokolade til pynt


  • Fyll:
    1 boks mandarinbåter
    2 dl kremfløte

    Finhakk nøttekjerner og bland med mel og kakao. Pisk eggehviter til stivt skum. Tilsett sukkeret litt etter litt, mens du visper hele tiden. Vend inn nøtteblandingen med lett hånd.
    Ha røren utover et bakepapir i en smurt og strødd langpanne (ca. 20 x 30 cm). Stek kaken som angitt. Løft opp hele papiret fra langpannen og la kake avkjøle under klede.
    La mandarinbåtene renne av og klipp dem i grove biter. Pisk fløten til krem og bland inn mandarinbiter.
    Skjær kaken i firkanter (ca. 3 x 4 cm). Ha krem på halvparten av bitene og legg resten oppå. Pynt med smeltet sjokolade på toppen.
    Stekes i 15-20 minutter ved 150 °C

    Topp

    Fru Mocca's kaker ( til 6 personer)

  • 2 eggehviter
  • 1 dl sukker
  • Hakkede mandler og «sølvkuler» ( eller annen kakepynt)


  • Krem:
  • 225 g smør
  • 1 dl melis
  • 1 ½ dl ferdigkjøpt vaniljekrem
  • ca. 3 ss sterk kaffe


  • Pisk eggehviter til stivt skum. Hell i sukkeret i en fin stråle under stadig pisking. Form marengsmassen til 12 små rundinger som bres utover bakepapir på ovnsplate. Settes inn på nederste rille i ovnen. Stekes som angitt.
    Rør smør og melis til kremen godt sammen. Bland inn vaniljekremen, litt om gangen, mens du visper kraftig. Smak til med kaffe. Kremen skal smake nesten litt bittert, da er den best til de søte bunnene,
    Ha krem på halvparten av bunnene og legg resten oppå. Ha resten av kremen i en sprøytepose og sprøyt det meste rundt kanten av kakene. Rull dem i hakkede mandler. Sprøyt resten av kremen som pynt oppå og pynt med kakepynten.
    Settes inn i 225 °C varm ovn. Slå av ovnsvarmen og la kakene stå ca. 1 ½ time (til de er tørre) i ovnen.

    Topp

    Hvite madammer (til 10 personer)

  • 3 egg
  • 1 ½ dl sukker
  • ca. 2 dl hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ss vann
  • Mandelspon og hermetisk fersken til pynt



  • Fyll:
  • 2 dl kremfløte
  • 1 melkesjokolade
  • 50 g marsipan



  • Pisk egg og sukker til en lett og luftig eggedosis. Bland mel og bakepulver, og rør det forsiktig inn sammen med vannet. Bre røren ut på et bakepapir i en langpanne (ca. 30x40 cm).
    Stekes i ca. 5 minutter ved 250 °C. Hvelv kaken over på sukret matpapir. Trekk bort bakepapiret (pensle med kaldt vann hvis det ikke vil løsne). Legg langpannen over og la bunnen få avkjøle.
    Pisk fløten og bland inn finrevet marsipan og hakket sjokolade.
    Trykk ut 20 rundinger av bunnen (bruk et tynt glass). Ha sjokoladekrem på halvparten og legg resten oppå. Bre krem rundt kakekantene. Rull kakene i mandelspon. Pisk fløten til stiv krem.
    La hermetisk fersken renne av og skjær i små båter. Fordel disse oppå kakene og sprøyt resten av kremen pent oppå.


    Topp

    Sjokolademums (til 6 personer)

    Bør bakes dagen før den skal serveres.
  • 1 ½ dl hvetemel
  • snaut 1 dl sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ss kakao
  • ¾ dl melk
  • ¾ dl matolje
  • 1 ss sirup
  • 1 egg



  • Fyll:
  • 50 g mykt smør
  • 2 dl melis
  • ½ dl kakao
  • 2 ss varmt vann


  • Bland sammen alle de tørre ingrediensene til kaken. Pisk sammen melk, olje, sirup og egg. Rør det inn i melblandingen.
    Bre røren ut på smurt og strødd bakepapir i en langpanne (ca. 25 x 35 cm). Settes i vonen og stekes som angitt. La ikke kaken steke for lenge, da kan den bli tørr.
    Løft opp papiret med kaken på og la den avkjøle på rist.
    Rør sammen alle ingrediensene til fyllet. Det skal bli en jevn, smidig krem. Skjær kaken i 12 firkanter. Fordel kremen på alle og legg to og to sammen. Pynt med friske mynteblader og gjerne gelefrukter før servering.
    Stekes i ca. 15 minutter ved 175 °C.


    Topp

    Drømmer (til 6 personer)

    Enkelt å få til med ferdigkjøpt rullekake.
    1 ferdigkjøpt rullekake med fyll og sjokoladesmak

    Sjokoladekrem:
  • 75 g kokesjokolade
  • 1 eggeplomme
  • 1 ss melis
  • ½ ss sterk kald kaffe, (evt. ½ ss konjakk/brandy)
  • 1 dl kremfløte
  • Nøttehakk, bær og sjokoladefigurer til pynt


  • Bryt sjokoladen i biter og smelt dem over vannbad. Pisk eggeplommen med melis. Rør innkaffe og evt. konjakk. Pisk fløten til stiv krem. Rør først sjokoladen inn i eggeblandingen og bland så inn kremen med lett hånd. La sjokoladekremen få stå en stund i kjøleskapet for å «stivne».
    Skjær 6 tykke skiver av rullekaken (resten til kaffen i morgen). Ha kremen i en sprøytepose og fordel den pent oppå kakene. Pynt etter smak og server.


    Topp


    Sjokoladekake

    Sjokoladekaken som tok 4.plassen i NM 2001 arrangert av 9-timen. (1.plassen gikk til Kvæfjordkaka) Bland sammen alt det tørre. Tilsett smeltet, kaldt smør. Pisk eggene godt og vend dem inn i røren. Rør inn vinen til slutt. Hell røren i en smurt springform - 22/24 cm diameter.
    Stek kaken på nederste rille i ca 40 minutter ved 175 °C varme.
    La den avkjøle. Kaken kan serveres som den er med melisdryss, eller la den få et glasurlag av 2 dl melis, 1 ss kakao, 2 ss kokende vann og 100 gr mørk sjokolade.
    På toppen kan du pynte flott med sjokoladeflak. Slå varm sjokolade på en plate som har ligget i fryseren og blitt kald. Du får da fine sjokoladeflak.

    Topp

    Sjokoladebanan ( til 6 personer)

    Her kan du skjære ut rause firkanter av et sukkerbrød eller lage tykke skiver av en god formkake.
    6 ferdige kakestykker av ønsket slag
  • Bringebærsyltetøy
  • 2 dl kremfløte
  • 1 ½ ts sukker
  • 2 ts kakao
  • 1 banan
  • Bananskiver, sjokoladestrøssel og mynteblader til pynt


  • Pisk krem med sukker og kakao. Ta bort 1/3 til pynt. Bland resten med små biter av 1 liten banan. Skjær de 6 kakebitene i to. Ha bringebærsyltetøy på halvparten og ha de meste av sjoko-/banankremen over. Legg på resten av kakebunnene og bred krem rundt. Rull kakene i sjokoladestrøssel.
    Ha sjokoladekremen (uten banan) i en sprøytepose. Fordel bananskiver på toppen og sprøyt på resten av sjokoladekremen. Pynt gjerne med mynteblader.


    Ekte eggekrem (vaniljekrem)

  • 1 vaniljestang eller 1-2 ts vaniljesukker
  • 6 dl melk
  • 9 eggeplommer
  • 1 dl sukker
  • 2 ss maisenna


  • Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne fra bunnen. Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen «sprekke». Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens. Avkjøl i kaldt vann. Ekte eggekrem er fløyelsmyk og ekstra fyldig og god på smak. Server ekte eggekrem til dessert i følge med frisk frukt eller bær.

    Eggekrem med gelatin

  • 1 porsjon ekte eggekrem
  • 5 plater gelatin


  • Klipp opp gelatinplatene og tilsett sammen med ingrediensene til ekte eggekrem i en kjele. Forsett på samme måte som for ekte eggekrem. Bruk eggekrem med gelatin når du skal fylle bløtkaker og andre festkaker. Bre gjerne et tynt lag rørte bringebær på sukkerbrødbunnen først, og fordel eggekremen over etterpå. Det er alltid en vellykket smakskombinasjon.

    Topp

    Romkrem

  • 1 porsjon ekte eggekrem (uten vanilje), romessens etter smak


  • Romkrem lages på samme måte som eggekrem, men uten vaniljestang. Smak til med noen dråper romessens når kremen er ferdig tyknet. Bruk romkrem som følge til for eksempel hermetiske epler og pærer. Romkrem brukes også som fyll i den berømmelige Kvæfjordkaken - også kalt Verdens beste. Skal romkremen fylles i en bløtkake bør den lages med gelatin, på samme måte som eggekrem med gelatin.

    Enkel eggekrem

  • 5 dl melk
  • 3 egg
  • 3 ss sukker
  • 2 ts potetmel
  • 1-2 ts vaniljesukker

  • Visp lett sammen melk, egg, sukker og potetmel i en kjele. Varm opp under omrøring, men ikke la kremen koke. Sett kjelen til avkjøling når kremen er passe tykk. Smak til kremen med vaniljesukker. Enkel eggekrem er rask å lage, og fin i følge med for eksempel friske bær til hverdagsdessert.

    Overraskende kaffegjester kan gjerne serveres butterdeig fylt med eggekrem og rips eller bringebær. Del hver butterdeigplate i to. Bruk en spiss kniv og skjær rundt platen, men bare halvt igjennom, ca. 1 cm fra ytterkanten. Pensle platen med eggeplomme og stek den etter anvisning på pakken. Løft opp "lokket" på butterdeigen og fyll med eggekrem og bær.

    Topp

    Råkrem

  • 3 eggeplommer
  • 3 ss sukker
  • 2 1/2 dl kremfløte

  • Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Rør forsiktig inn pisket krem. Råkrem bør serveres forholdsvis nylaget. Server råkrem til for eksempel fruktsalat, fylt ananas, bakte epler eller gelé med frukter. Tilslørte bondepiker kan også lages av råkrem. En eksklusiv og "voksen" variant av råkrem får man ved å smake den ferdige kremen til med portvin.

    Eggedosis

  • 4 egg
  • 4 ss sukker


  • Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Fyll eggedosisen i glass og dryss over friske bær. Eggedosis med bær er særlig populært hos den yngre garde.
    Av eggedosis kan man også lage eksklusiv festdessert med molter eller bjørnebær. Legg molter (bjørnebær) i ildfaste dessertskåler, eventuelt en ildfast form. Hell litt likør over, omtrent 1 ss per person. Fordel nypisket eggedosis over bærene og sett desserten under grillen i stekeovnen til eggedosisen er gyllen.

    Topp

    Fin vaniljesaus

  • 1 vaniljestang eller 1/2-1 ts vaniljesukker
  • 5 dl melk
  • 4 eggeplommer
  • 1/2 dl sukker
  • 1 ts maisenna


  • Lag et snitt i vaniljestangen og skrap ut vaniljefrøene med en teskje eller en butt kniv. Ha vaniljefrøene i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til sausen blir passe tykk. Pass på at den ikke koker. Avkjøl i kaldt vann. Rør under avkjøling for å unngå snerk, eller dryss litt sukker på overflaten. Det er kornene fra vaniljestangen som gir den aromatiske smaken på sausen. Vil man ha en ekstra fyldig vaniljesaus kan man vispe inn litt stivpisket kremfløte like før servering. Fin vaniljesaus er et naturlig tilbehør til selskapsdesserter med bær, blåbærpai, bakte epler eller gelé med frukter.

    Enkel vaniljesaus

  • 4 dl melk
  • 2 egg
  • 2 ts potetmel
  • 1 ss sukker
  • 1 ss vaniljesukker


  • Visp lett sammen melk, egg, sukker og potetmel i en kjele. Varm opp under omrøring, men ikke la sausen koke. Sett kjelen til avkjøling når vaniljesausen er passe tykk. Smak til med vaniljesukker. Server enkel vaniljesaus til rips, blåbær eller bringebær som hverdagsdessert. Vaniljesausen er rask å lage, faktisk like rask som å lage av en pose, og smaken blir hjemmelaget og god.

    Topp

    Sherrykrem

  • 2 eggeplommer
  • 3/4 dl melis
  • 2 eggehviter
  • 2 dl kremfløte
  • 3/4 dl sherry


  • Pisk eggeplommer og melis til tykk eggedosis. Stivpisk eggehvitene. Pisk kremfløten stiv. Vend alt forsiktig sammen og smak til med sherry. Server sherrykrem som følge til for eksempel jordbær, bringebær, blåbær eller til fruktsalat.
    Tips: Husk at både visper og bolle må være helt rene for at eggehvitene skal bli stive.

    Sabayonne (Zabaglione)

  • 6 eggeplommer
  • 150 g sukker
  • 2 1/2 dl hvitvin


  • Pisk eggeplommer og sukker godt og tilsett vinen. Fortsett piskingen i vannbad (dvs. at bollen står i en kjele med kokende varmt vann) til kremen tykner. Server vinsausen i dessertskåler med frukt eller bær.
    Epler i slåbrok passer også godt sammen med denne italienske varianten av eggekrem. Skrell eplene og ta ut kjernehuset. Fyll hullet med sukker- og kanelblanding. Kjevle ut butterdeig til et kvadrat, ca. 3 mm tykk, og brett hjørnene opp for å dekke eplet med deigen. Dekk eventuelt skjøtene med et lite kvadrat butterdeig. Pensle med egg og stek i ovn ved 200 °C i omtrent en halv time.

    Topp

    Ingefærsaus

  • 1/2 vaniljestang
  • 4 dl melk
  • 1/2 ss malt ingefær
  • 4 eggeplommer
  • 1/2 dl sukker
  • 1 ts maisenna
  • 2 ts finhakket syltet ingefær
  • 2 ts lake fra syltet ingefær


  • Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til sausen blir passe tykk. Pass på at den ikke koker. Avkjøl i kaldt vann. Smak til med syltet ingefær og ingefærlake. Server sausen, gjerne lun, til for eksempel hermetiske pærer og eplekake.
    Tyttebærpærer med ingefærsaus er en lekker dessert. Kok opp 3-4 dl vann, samme mengde tyttebær, 1 dl sukker og hel kanelstang. Skrell pærene, men la stilken sitte på. Ha pærene i tyttebærvannet og la bli møre. La pærene ligge i laken frem til servering, gjerne natten over.


    Riskrem

  • 3 dl kremfløte
  • 1 ss sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 pakke ferdig risgrøt (450 g) eller rester av hjemmelaget
  • 1 pakke bringebærsaus eller hjemmelaget rød saus
  • mandel- eller nøttedryss
  • hermetiske kirsebær som har fått et opphold i konjakk/armagnac


  • Pisk fløten med sukker og vaniljesukker til luftig krem. Bland den inn i risgrøten. Serveres med kaldt saus, mandeldryss og de 'animerte kirsebærene'.


    Krydderkake

  • 150 g smør
  • 8 dl melk, kultur eller kefir
  • 5 dl sukker
  • 3 ts kanel
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts nellik
  • 1 ss natron
  • ca 10 dl (600g) hvetemel


  • Smelt smøret og bland i melk. Rør i resten av ingrediensene. Smør langpanne (30 x 40 cm) og dekk bunnen med bakepapir. Hell i røren og stek kaken 200 gr. C i ca. 30 minutter.
    Pynt med et lett melisdryss. Kaken egner seg også til frysing.

    Topp