Tilbake  Annies Gjestekro  Matsider  Historie  Kultur  Vindkraft  Adresser/kart  Diverse  Sidekart 
Veikro - mat - overnatting - catering
Matsider  Mat i gamle dager  Bacalao o.a.  'Baill'  Nordmøre  Midt-Norge  Smøla  Egg  Frukt  Kvæfjordkaka  Sjokolader  Luksusdrikker 
Krydder  Mineraler  Skjell  Fjæra  Potet/gulrot  Vitaminer  Dram  Kaffe  Bær  Kniver  Olivenolje  Apotekvarer  For skole-elever 

Gode oppskrifter på desserter   [Dessert]
Velg oppskrift...
Hverdagskrem
Måneskinspudding
Saupsuppe
Vaniljeis
Nypesuppe
Rognbakels
Potetkaker
Flatbrød - fest
Flatbrød - hverdag
Bacalao - gammel oppskrift


Gamle oppskrifter på desserter, etc


Hverdagskrem

1 l god sur melk
1 kopp kremfløte
100 g tørket knust brød
3 msk sylte (syltetøy) (bringebærel. rips)
2-3 msk sukker

Fremgangsmåte

Visp melka, og bland med stivvispet fløte.
Ha i brød, og syltetøy, smak til med sukker

Topp

Måneskinspudding

Ingredienser

50 g hvetemel
50 g potetmel
2,5 dl  melk
1 melk
50 sukker
50 smør
50 kokosmasse
vanilje
2 egg

Framgangsmåte

Man blander melet saman i en bolle og rører i 1/4 l melk.
Så koker man opp 1 l melk med sukker, smør og kokosmasse.
La så denne jevningen få et godt oppkok.
Rør i vanilje og egga.
Ha det i smurt og strødd form, snu det når det har stivna.
Serveres med rød saus til stekt makrell med stuet syre (surgress).

Topp

Saupsuppe

Ingredienser

12,5 dl saup
7,5 dl skummet melk
1 dl ris- eller hvetemel
1 dl farin (sukker)
1 ts vaniljesukker
2 dl kremfløte

Framgangsmåte

Man lager jevning i gryta av mel og melk.
Sett det over varmen, og visp godt til det koker opp.
La det så koke 10 min., og ha i vaniljesukker.
Kremfløten visper man stiv og har den i med det samme suppa skal serveres.

Topp

Vaniljeis

Ingredienser

4,5 dl fløte
1 ss vaniljesukker
3 eggeplommer
knapt 1 dl sukker


Nypesuppe

Ingredienser

250 nyper
2,75 dl vann
1,7 dl sukker
0,4 dl potetmel (kremfløte)

Framgangsmåte

Man koker nypene til de er møre og gnir dem gjennom hårsikt.
Når de er godt utmosa har man sukker i massen, lar det koke opp og har på potetmelet.
(Man kan ha i kremfløte om man vil)

Topp

Rognbakels

Rognbakels er tradisjonell nordmørsmat. Kort sagt: Vafler med torskerogn (!)

Ingredienser (2 brød)

1 stor torskerogn
3 kokte kalde poteter
2-3 ss rugmel
1,5 dl sur fløte (el. lettrømme)
5 dl melk
0,7 dl sirup
litt ingefær og pepper
smør til steking

Framgangsmåte

Bland alt
Stek i vaffeljern
Servér med surost

Topp

Potetkaker

I mange hus på Nordmøre, og sikkert mange andre steder, kunne potetkaker være bortimot fast tilbehør til nonsmaten. Det er ikke mye som dufter så hjemlig og trivelig som potetkakesteiking rett på vedkomfyren en tidlig ettermiddag! (Bor du i et hus utan vedkomfyr, kan du selvsagt òg steke dem på elektrisk takke eller tørr stekepanne.) Potetkakene kommer best til sin rett når en spiser dem med ekte smør, og i tillegg kan man ha brunost på. For den som liker søtt, er de gode med smør og sukker, evt. òg kanel, på.

Ingredienser

kokte, skrelte poteter
byggmel
hvetemel

Framgangsmåte

Mal eller gni potetene til massen er jevn og fin.
Ta potet nok til éi kake, bland med litt mel (minst mulig). Form emnet som ei kule, klem det litt ut og kjevl det ut med rutekjevle til det er eit par mm tjukt.
Stek potetkaka på begge sidene på takke eller tørr stekepanne.
Servér ved kaffe / nonsmat (ettermiddagsmat) / brødmåltid. Spises med smør og enten ost eller sukker og kanel.


Flatbrød - festflatbrød

Tradisjonell norsk mat fra Nordmøre

Ingredienser

2,5 dl  byggmel
2,5 dl  rugmel
kokte, mosa poteter
( - litt salt)
litt vann
byggmel

Framgangsmåte

Bland mel, poteter, vann og evt. salt
Bruk byggmel til utkjevling
Stek på takke ved svak varme

Topp

Flatbrød - kvardagsflatbrød

Tradisjonell norsk mat fra Nordmøre
Ingredienser
havremel
litt vann
byggmel

Framgangsmåte

Havremel og vann blandes.
Bruk byggmel til utkjevling.
Stek på takke ved svak varme.

Topp

Bacalao

Matrett med spanske røtter i en tradisjonell variant fra Nordmøre.

Ingredienser (4 porsj.)

450 g klippfisk av torsk
vann
3-5 store løk
1 kopp olivenolje - extra virgin
200 g tomatpuré
5-8 stk spanskpepper (Birds’s eye Cayenne)
1 boks pimientos (hermetisk paprika)

Framgangsmåte

Vann ut fisken i ca 18 timer. Kok han i 3-4 min., rensk med fingrane og del opp i små stykker. Tak vare på krafta.
Rensk poteten og skjer den i ca 3 mm tykke skiver. Del løken fra topp til rot og rens han. Legg hver halvdel på fjøla og skjær de i ca 5 mm tykke skiver. Skjær opp pimientos i strimler.
"Brenn av" 1 dl av oljen: Varm oljen i gryta til det akkurat begynner å ryke. Ta gryta av varmen igjen.
Legg i ett lag med løk oppå oljen, så løken dekker bunnen av gryta. Legg så i et lag med fisk og et lag med potet. Smuldre en spanskpepper over og ha på noken klatter tomatpuré.
Legg i flere slike lag med løk, fisk, potet, spanskpepper og tomatpuré til det ikke er igjen mere fisk.
Smuldre resten av spanskpepperene utover. Legg pimientos-strimler på toppen. Tøm over resten av oljen og fyll på med fiskekrafta (frå punkt 1) og/eller vann til du kan se væska 2-3 cm under det øvste laget.
Kok opp og la det småkoke under lokk til poteten er ferdig. Ikke rør i gryta, men skak litt på panna av og til.

Servering
Servér bacalaoen rykande varm, med ferskt brød og temperert smør.
Drikke: rødvin (eller druejuice) og vann.

Lagring
Står seg 4-5 dager i kjøleskap. Er minst like god på smak, oppvarmet. Kan fryses.

Topp